میلگرد چیست ؟ انواع میلگرد و کاربرد میلگرد

میلگرد چیست
در این مطلب میخوانید:

میلگرد چیست و انواع میلگرد و چه کاربردی دارد ؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام عبور از کنار یک ساختمان در حال ساخت, میلگرد های تهیه شده را در کنار سایر مصالح دیده باشید و برایتان این سوال پیش بیاید که :

  • میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟
  • آیا استفاده از میلگرد در بنای یک ساختمان ضرورت دارد؟
  • روش تولید آن به چه صورت است؟

ما در این مطلب قصد داریم اطلاعات کاملی را پیرامون این قبیل سوالات به شما ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

میلگرد چیست
میلگرد چیست

میلگرد چیست ؟

میلگرد ( Rebar ) یک نوع میله فولادی است که در ایجاد مقاومت در بتن از آن استفاده می کنند. در واقع افزودن  میلگرد به بتن, سبب استحکام آن می شود. با وجود این که بتن مقاومت بالایی در برابر نیروی فشاری دارد و به راحتی خرد نمی شود, اما در برابر نیروهای چرخشی و کششی از مقاومت کمی برخوردار است و وجود میلگرد می تواند این نقصان بتن را جبران کند. (جهت خرید و بررسی به قیمت میلگرد مراجعه نمایید)

تاریخچه میلگرد

بتن از هزاران سال قبل در طیف گسترده ای از پروژه های ساختمانی استفاده می شده است. به عنوان مثال رومی ها در ساخت کلوسیوم از بتن استفاده کرده اند. با این حال, ساخت بتن دارای میلگرد نسبتا جدید است و کمتر از 200 سال است که رواج یافته است. مورخان درباره نام اولین شخصی که از بتن میلگرد در یک پروژه ساختمانی استفاده کرده, اطمینان ندارند. اما اتفاق نظر بر این است که این تکنیک در کشور فرانسه و در حوالی سال 1850 توسعه یافته است.

در سال های بعد, افراد و شرکت های مختلف روش ها ی خاص خود را در ایجاد و استفاده از میلگرد توسعه دادند. برخی از آنها برای ساختن میلگردها از آهن استفاده می کردند و برخی دیگر از فولاد (جهت مطالعه بیشتر به آهن چیست و فولاد چیست مراجعه نمایید) آزمایشات زیادی بر روی شکل میله ها انجام شد. آنها به صورت قطعات تخت یا پیچ خورده و در اندازه های مختلف تولید می شدند. روش های مختلفی برای اتصال میله ها و رعایت ایمنی آنها در حین و بعد از افزودن به بتن نیز مورد آزمایش قرار می گرفت. در نهایت بهترین تکنیک ها باقی ماندند و آنهایی که رضایت بخش نبودند همه به تاریخ پیوستند.

استفاده از ساخت و ساز بتن آرمه به سرعت به روش انتخابی ساختمان های اروپایی بدل شد و این تکنیک خیلی زود وارد آمریکا شد و آنها متوجه شدند که کاربرد میلگرد چیست. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد بستر مراجعه نمایید)

در سال 1878, تادئوس هایت اولین حق ثبت اختراع ایالات متحده را برای سیستم خود دریافت کرد. یک پالایشگاه متعلق به شرکت Pacific Coast Borax اولین پروژه ساختمانی ایالات متحده بود که از این سیستم استفاده کرد و در سه ماهه اول قرن بیستم, ساخت بتن میلگرد به گزینه اصلی پروژه های جدید تبدیل شد. با وجود بتن آرمه, بهره برداری از زمین و ساخت و سازها افزایش یافت و به این ترتیب ساختمان ها می توانستند تا ارتفاعات بالاتری صعود کنند.

به طور خلاصه, میلگرد به ظهور آسمان خراش های مدرن کمک شایانی کرد. پل ها, بزرگراه ها, میادین ورزشی, مدارس, سدها, فرودگاه ها و بسیاری از پروژه های دیگر به مقاومت و دوام بتن آرمه امروزی متکی هستند. (جهت مطالعه بیشتر به فورجینگ میلگرد مراجعه نمایید)

میلگرد
میلگرد

مراحل تولید میلگرد چیست ؟

برای تولید میلگرد ابتدا شمش های فولادی را در کوره های بزرگی ذوب می کنند و به حالت مایع درمی آورند. شمش های ذوب شده را با غلتک های ماشین نورد, تحت کشش های متوالی قرار می دهند تا هنگامی که سطح مقطع آنها عریض و طویل شود و به صورت استوانه ای شکل درآید که به آن بیلت Billet می گویند. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد بازالت مراجعه نمایید)

بیلت های فولادی که در اصطلاح انگلیسی به Billet شناخته می شود در مرحله دوم از محصولات نیمه آماده تولید می شوند. معمولا آنها در طی فرآیند ریخته گری فولاد تولید و سطح مقطع آنها کمتر از ۲۳۰ سانتی متر مربع است.  (جهت مطالعه بیشتر به بیلت چیست مراجعه نمایید)

بیلت همچنان تحت تاثیر نیروی کششی است تا زمانی که به نقطه قوص کششی استاندارد برسد. استوانه تشکیل (بیلت) شده تا حد اندازه میله مورد نیاز کوچک می شود. بعد از این مرحله نوبت فرآیند آج زدن است و پس از آن میلگرد را با طول استاندارد که معمولا ۱۲ متر است, برش زده و آن را خنک کاری می کنند تا برای بسته بندی و نصب برچسب مشخصات آماده شود.

(جهت مطالعه بیشتر به تفاوت میلگرد سبک و سنگین مراجعه نمایید)

انواع میلگرد بر اساس مشخصات مکانیکی

شاید بپرسید مشخصات یک میلگرد چیست و به چه عواملی بستگی دارد ؟ پاسخ ساده است. میلگردهایی که اکنون در بازار داخلی کشور تولید می شوند, در دو نوع ساده و آجدار هستند و براساس استاندارد روسی خود در گروه های A1 و A2 و A3 و A4 دسته بندی می شوند. تفاوت آنها در شکل ظاهری و مشخصات مکانیکی هر یک نمود پیدا می کند. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد حرارتی مراجعه نمایید)

میلگرد ساده چیست ؟ میلگرد ساده دارای سطحی کاملا صاف و بدون شیار است و هیچ برجستگی یا آجی در آن وجود ندارد. این میلگرد در بازار با نام استاندارد A1 شناخته می شود.

میلگرد A1
میلگرد A1

میلگرد آجدار چیست ؟ به میلگردهایی گفته می شود که بر روی سطح خود دارای شیار یا برجستگی های طولی یا عرضی هستند که برای پیوند بهتر میلگرد در بتن ایجاد شده اند. این میلگردها در سه نوع تقسیم بندی می شوند :

  • میلگرد آجدار مارپیچی ( میلگرد A2 )

  • میلگرد آجدار جناغی ( میلگرد A3 )

  • میلگرد آجدار مرکب ( میلگرد A4 )

میلگرد A2, A3, A4
میلگرد A2, A3, A4

انواع میلگرد بر اساس استاندارد و آنالیز

میلگرد فولاد کربن

جالب است بدانید لقب این میلگرد چیست؟ میلگرد فولاد کربن لقب ستون فقرات بتن را برای خود کسب کرده و همانطور که از نامش پیداست از جنس فولاد کربنی ساخته شده و در اکثر موارد بتن ریزی از آن استفاده می شود. به دلیل سیاهی رنگ کربن, به آن Black Bar هم گفته می شود. این میلگرد از مقاومت کششی خوبی برخوردار است و یکی از بهترین انتخاب ها برای ساخت و ساز است. (جهت مطالعه بیشتر به مدیریت نوسان قیمت میلگرد مراجعه نمایید)

میلگرد فایبر گلاس

میلگرد فایبر گلاس یا GFRP که از فیبر کربن ساخته شده جایگزین مناسبی برای میلگردهای فولادی سنتی است. از آنجا که میلگرد فایبر گلاس از الیاف شیشه ساخته شده, از مقاومت کششی خوبی برخوردار بوده و هزینه بر است. (جهت مطالعه بیشتر به زنگ زدایی میلگرد و تیرآهن مراجعه نمایید)

میلگرد گالوانیزه

این میلگردها غالبا در شرایطی که خوردگی زیاد باشد, استفاده می شوند. میلگرد گالوانیزه با استفاده از چندین فرآیند مختلف مثل آبکاری سرد و آبکاری گرم با فلز روی پوشانده می شود. دلیل استفاده از روی در ساخت این نوع میلگرد چیست ؟ در حقیقت فلز روی نقش یک مانع محافظتی برای فولاد را ایفا می کند. (جهت مطالعه بیشتر به خرید میلگرد با پروانه ساختمان مراجعه نمایید)

میلگرد فولاد ضد زنگ یا استنلس

این نوع میلگرد در محیط های خورنده ای که به دلیل اثرات میلگرد گالوانیزه نمی توان از فلز روی استفاده کرد, کاربرد دارد و از میلگرد گالوانیزه گرانتر است. به همین دلیل فقط در موارد ضروری استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به نحوه کاشت میلگرد در بتن مراجعه نمایید)

میلگرد روکش اپوکسی

این میلگرد یک گزینه مدرن و اقتصادی برای محیط های خورنده است. برای محافظت در برابر خوردگی, آن را با اپوکسی می پوشانند. اپوکسی پوششی ظریف است. با این حال, برای محیط هایی که ترک یا حرکت مکانیکی منجر به آسیب پوشش محافظ می شود, ممکن است بهترین گزینه نباشد.

 

انواع کاربرد میلگرد
انواع کاربرد میلگرد

میلگرد اروپایی

میلگرد اروپایی از فلز منگنز ساخته شده و به راحتی دچار خمش می شود. این میلگردها کم هزینه هستند و در مناطقی که شرایط شدید آب و هوایی مثل طوفان و گردباد یا تاثیرات زمین شناسی مثل زمین لرزه وجود دارد, مناسب نیستند. اگر بپرسید کم هزینه ترین نوع میلگرد چیست؟ پاسخ ما به شما میلگرد اروپایی است.

میلگرد ترانس

یک نوع میلگرد کششی با مقاومت بالا است که ظاهری زیبا و صیقلی دارد. تمایز ظاهری میلگرد ترانس به ساختار و نحوه پولیش زنی آن بستگی دارد. از این میلگرد در مکان هایی استفاده می شود که توجه روی ظاهر و زیبایی متمرکز است مثل شبکه بندی, فرفورژه و… .

میلگرد تقویت شده پلیمری یا کامپوزیت

این میلگرد از ترکیب الیاف و رزین پلیمری ساخته شده است که باعث می شود مشکل سایش و خوردگی نداشته باشند. میلگرد کامپوزیت که به آن FRP هم گفته می شود, از مقاومت کششی بالایی برخوردار است و برای محیط های خورنده طراحی شده است. همچنین سبک وزن است و حمل و نقل آن آسان است.

میلگرد تقویتی

از این میلگرد برای مقاوم سازی ساختمان استفاده می شود. به بیان ساده برای جلوگیری از ریزش ساختمان هنگام گودبرداری یا زلزله, از میلگرد تقویتی برای جبران ضعف ساختمان استفاده می شود. و اما سوال مهم این است کهکاربرد این نوع میلگرد چیست؟ میلگرد تقویتی در نقاطی که بیشترین نیرو به آنها اعمال می شود, مثل تیرچه های بتنی, دیوارهای برشی و فونداسیون کاربرد دارد.

انواع کاربرد میلگرد

به طور کلی میلگرد یک عضو پر کاربرد و جدا نشدنی از صنعت ساختمان سازی است. کاربرد این محصول در ساختمان سازی به قدری زیاد است, که قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار می دهد. از آنجا که میلگرد آجدار بخش اعظمی از وظیفه تحمل و انتقال فشار را بر عهده دارد, در پایین ترین نقطه فوندانسیون ساختمان تا بالاترین نقطه در ستون ها به کار می رود. علاوه بر این میلگرد کلافی نیز در صنعت و ساختمان سازی کاربرد گسترده ای دارد. این نوع میلگرد در ساخت خرپا و تیرچه ساختمان, ساخت سیم خاردار, فنر سازی, سیم بکسل, میخ و پیچ, توری و مصالحی از این قبیل استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به مشخصات فنی میلگردهای بافق و ابرکوه مراجعه نمایید)

کاربرد انواع میلگرد در ساختمان ؟

میلگردها به اشکال مختلفی در مواد بتنی استفاده می شوند و معمولا در نقشه های سازه ای, مانند تصویر زیر ترسیم می شوند. شما می توانید با مشاهده تصویر زیر متوجه شوید که علامت اختصاری هر میلگرد چیست. در ادامه کاربرد هر یک از آنها شرح داده شده است. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد کلاهک دار مراجعه نمایید)

انواع کاربرد میلگرد
انواع کاربرد میلگرد
  • میلگرد راستا : مقاومت کششی بتن را افزایش می دهد.
  • میلگرد خاموت : از گسترش ترک خوردگی و بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی جلوگیری می کند.
  • میلگرد سنجاقی : در تقویت مقاومت برشی خاموت ها و برقراری اتصال کامل بین میلگردهای طولی و خاموت موثر است.
  • میلگرد خرک : در بتن ریزی فونداسیون و کف ساختمان, برای قرار دادن دو شبکه افقی متوالی با فواصل معین در یک قالب کاربرد دارد.
  • میلگرد رکابی : برای در یک راستا قرار دادن آرماتورهای عمودی یا طولی در بتن ریزی دیوارها و دال ها (U شکل) یا بین دو سفره آرماتور (شبکه مش بندی) به کار می رود.
  • میلگرد ادکا : برای تحمل نیروهای برشی و لنگرهای منفی در تکیه گاه های تیر, به کار می رود.

(جهت مطالعه بیشتر به لیستوفر میلگرد یا خمش میلگرد BBS‌ مراجعه نمایید)

مزایای میلگرد

  • بتن را به راحتی در جای خود مستحکم می کند
  • ترک خوردگی و شکستگی در بتن را کاهش می دهد
  • مقاومت کششی و چرخشی را برای بتن مهیا می کند
  • به دلیل دوام و استحکام بیشتر منجربه صرفه جویی در هزینه ها می شود
مزایای میلگرد
مزایای میلگرد

قیمت میلگرد

قیمت میلگرد بر اساس کیفیت, نوع, ابعاد و قطر آن متفاوت است. در حال حاضر قیمت میلگرد به دلایل مختلفی از قبیل قیمت مواد و لوازم اولیه, هزینه نقل و انتقال و نرخ ارز در حال نوسان است. به دلیل استفاده زیاد از این محصول در صنایع مختلف همچون ساختمان سازی, نوسانات قیمتی آن تاثیر چشمگیری بر محاسبات مالی و بودجه مورد نیاز پروژه ها خواهد گذاشت. همانطور که پیش از این گفتیم, قیمت میلگرد یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت سازه ها به شمار می آید.

جهت مشاهده قیمت روز میلگرد به قسمت قیمت میلگرد مراجعه نمایید.

کارخانه تولید کننده میلگرد

در سطح کشور کارخانه های معتبری مشغول تولید انواع میلگرد ساده و آج دار برای صنایع مختلف هستند.

  • کارخانه ذوب آهن اصفهان
  • صنایع فولاد کرمان
  • مجتمع فولاد خراسان
  • کارخانه فولاد آذربایجان
  • مجتمع فولاد جنوب
  • مجتمع فولاد آناهیتا گیلان
  • صنایع فولاد کاوه
  • مجتمع فولاد سیرجان
  • مجتمع فولاد بافق
  • کارخانه فولاد بناب
  • کارخانه سرمد ابرکوه یزد
  • که برخی از کارخانه های پیشکسوت و معتبر در این حوزه کاری هستند.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

1 Comment

  • نیما همتی, 1402/07/04
    Reply

    سلام خسته نباشید واقعا مطلب عالی بود،
    ببخشید من توی مجله اقتصاد آفرین درباره انواع میلگرد میخوندم، توی یک رپورتاژی نوشته بود میلگرد غیر فلزی من یکم تعجب کردم خواستم بدونم چی هست و توی ساختمان سازی استفاده میشه؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *