پروفیل چیست ؟

پروفیل چیست
در این مطلب میخوانید:

پروفیل چیست و چه کاربردی دارد ؟

مقدمه ای بر تاریخچه پروفیل, روش تولید پروفیل و قیمت آن

پروفیل چیست ؟

پروفیل در لغت به معنای با ثبات بودن یک قطعه با طول زیاد است. اما در صنعت ساخت و ساز پروفیل یا Steel Tube به تجهیزاتی گفته می شود, که در ساخت پنجره, درب, لوله و نمای ساختمان و در صنعت ساخت و ساز, مواد و مصالح متنوع و فراوانی به کار می رود و یکی از پرکاربردترین موارد فلزی هستند (جهت اطلاع بیشتر در مورد فلز به فلز چیست مراجعه نمایید). هر کدام از این مصالح با توجه به شرایط و خواص ویژه ای که دارند در قسمت های خاصی از ساختمان به کار می روند. در این مطلب قصد داریم به بررسی یکی از این مصالح فلزی پر کاربرد که پروفیل نام دارد, صحبت کنیم. اگر می خواهید بدانید پروفیل چیست, چه کاربردهایی دارد و چگونه ساخته می شود, تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

پروفیل چیست
پروفیل چیست

تاریخچه پروفیل

اولین تاریخ استفاده از این محصول فولادی به چند سال پس از جنگ جهانی دوم مربوط می شود. پروفیل برای اولین بار در کشور آلمان مورد استفاده قرار گرفت و پس از استقبال فراوان به سایر کشورهای اروپایی منتقل شد. در همان زمان, جمعیت ایران رو به افزایش بود و لزوم ساخت خانه های جدید با استانداردهای جهانی از اهمیت فراوانی برخوردار بود. به دلیل ناکافی بودن آهن (جهت مطالعه بیشتر در مورد تاریخچه آهن به آهن چیست مراجعه نمایید) و مصالح اولیه, دولت طرح واردات آهن آلات را تصویب کرد و ایده ساخت تجهیزات جدید و مورد نیاز در داخل کشور مطرح شد.

اولین کارخانه ای که در خط تولید خود پروفیل تولید می کرد, توسط شخصی به نام مانسمن و برادرانش احداث شد. مانسمن برای اولین بار رول های ورق مانند را به شکل اریب سوراخ کرده و امکان ساخت مقاطع مختلف را ایجاد کرد. بعد از آن, ساخت پروفیل توسعه یافت و فردی به نام پیگر توانست مقاطع توخالی و بدون درز پروفیل را برای کاربردهای خاص تولید کند. ساخت این محصول همچنان رو به پیشرفت بود تا زمانی که پس از جنگ جهانی دوم جهش عظیمی در صنعت جوشکاری به وقوع پیوست و امکانات جدیدی برای تولید را فراهم کرد. امروزه نیز گسترش کیفیت و فرایند تولید پروفیل همچنان ادامه دارد و برای اینکه بتوان سازه مقاوم تری ساخت, تحقیقات و آزمایشات زیادی روی خواص مکانیکی و شیمیایی پروفیل های فلزی از لحاظ مقاومت, سایش و… انجام می شود.

پروفیل چیست
پروفیل چیست

تولید پروفیل قوطی چگونه است ؟

اگر می خواهید بدانید روش تولید پروفیل چیست, به دو فرآیندی که در ادامه معرفی می کنیم, توجه کنید.

روش تولید مستقیم پروفیل

در روش مستقیم, ابتدا با خم کردن ورق ( آیا می دانید ورق آهن چیست ؟ (جهت مطالعه بیشتر به ورق چیست مراجعه نمایید ), زوایا و شکل های مورد نظر را به آن می دهند.

سپس لبه های ورق را به صورت دو به دو به هم جوش می دهند تا سطح مقطع دلخواه شکل بگیرد. پس از آن پروفیل را توسط اره اتومات برش می زنند تا برای بسته بندی و نصب مشخصات آماده شود.

جهت درک بهتر توضیحات فیلم تولید پروفیل را مشاهده نمایید.

تولید مستقیم و غیر مستقیم
تولید مستقیم و غیر مستقیم

روش تولید غیر مستقیم پروفیل

در روش غیر مستقیم ابتدا لوله تولید می شود و سپس لوله مورد نظر با سه الگوی شکل دهی مرکزی, شعاعی و لبه ای به قوطی تبدیل می شود. برای تولید انواع و اقسام پروفیل با این روش, می توان قالب های آنها را عوض کرد.

انواع مختلف پروفیل از لحاظ کاربرد

پروفیل ساختمانی

به آن دسته از محصولاتی که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد, پروفیل ساختمانی گفته می شود. برای مثال این محصول در ساخت پنجره و درب های آلومینیومی منازل نقش موثری دارد. پروفیل ساختمانی از لحاظ فرایند ساخت به سه دسته مجزا تقسیم می شوند:

  • پروفیل نورد گرم : این نوع محصول از نورد گرم شمش فولادی و به شکل قوطی ساخته می شود
  • پروفیل نورد سرد : در تولید این نوع پروفیل از روش خمش و پرس برای شکل دهی به ورق های فولادی استفاده می شود. کاربرد محصولات تولیدی با این روش ساخت پروفیل چیست؟ این قبیل محصولات برای کارهای سبک ساختمانی مثل ناودانی, چهارچوب درب های ساختمان و… مناسب هستند.
  • پروفیل مرکب : این مدل محصولات از ترکیب دو نوع پروفیل سرد و پروفیل گرم به وجود می آید.
پروفیل ساختمانی
پروفیل ساختمانی

پروفیل صنعتی

همان طور که متوجه شدید, این محصول در صنایع گوناگونی مانند خودرو سازی و تجهیزات نظامی کاربرد دارد. در صنعت خودروسازی از اشکال پروفیل به صورت قوطی مربعی و مربع مستطیلی استفاده می شود. در سطوح مختلف صنعتی مثل خودروسازی یا تجهیزات نظامی, توجه به خواص مکانیکی و الکتریکی پروفیل ها از اهمیت بالایی برخوردار است و دانش فنی, امکانات تولیدی و تجربه کاری سازنده حرف اول را می زند. (جهت مطالعه بیشتر به تفاوت پروفیل مکزیکی و چهارچوب فرانسوی مراجعه نمایید)

پروفیل کامپوزیتی

امروزه مواد مرکب یا کامپوزیت سهم زیادی از بازار را ازآن خود کرده اند. مدل کامپوزیتی پروفیل نسبت به نوع معمولی آن, از مقاومت بیشتری در برابر خوردگی بهره مند است و در مناطقی که شرایط آب و هوایی باعث افزایش میزان خوردگی می شود, بسیار مرسوم است. دوام و طول عمر بالای پروفیل کامپوزیت باعث عملکرد بهتر آن شده و به افزایش مقاومت ساختمان در برابر ارتعاشات کمک می کند.

پروفیل گالوانیزه

مدل گالوانیزه شده پروفیل چیست؟ این مدل پروفیل نیز برای مقاومت در برابر خوردگی کاربرد دارد. پروفیل گالوانیزه برای ساخت پنجره های upvc, رفع مشکل هرز شدن پیچ ها و افتادگی بازشوهای در و پنجره ها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در مکان هایی که برای مقابله با فشارهای جوی, نیاز به استحکام پنجره ها وجود دارد, از این مدل پروفیل استفاده می شود.

انواع مختلف پروفیل
انواع مختلف پروفیل

انواع پروفیل از لحاظ شکل ظاهری

در یک تقسیم بندی کلی, پروفیل ها را از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته بسته و باز تقسیم می کنند که مشخصات آنها به شرح زیر است: (جهت مطالعه بیشتر به جدول وزن پروفیل مراجعه نمایید)

پروفیل بسته

شاید بپرسید که منشاء نام گذاری این نوع پروفیل چیست؟ پاسخ ساده است, نام این مدل از پروفیل ها برگرفته شکل ظاهری شان است و ازجمله آنها می توان به پروفیل لوله و قوطی, درب های کرکره برقی, درب و پنجره ساختمانی پروفیل های PVC اشاره کرد. این مدل پروفیل ها بر حسب کاربردشان در ابعاد و ضخامت های متفاوتی ساخته می شوند. برای نمونه مدل پروفیل HSS از جنس فولاد بوده و سطح مقطع آن تو خالی و به شکل دایره یا مستطیل است و در ساخت پل, استادیوم, مجتمع های مسکونی و تجاری استفاده می شود.

پروفیل باز و بسته
پروفیل باز و بسته

پروفیل باز

این نوع پروفیل ها نیز با توجه به شکل ظاهری شان نام گذاری شده اند و اغلب برای ساخت انواع تجهیزات ساختمانی مانند تیرآهن, تسمه, ناودانی, میلگرد, نبشی, هاش و چهار پهلو استفاده می شوند. این محصولات با ابعاد و قطرهای گوناگونی ساخته می شوند و از انواع پرکاربرد آنها می توان به پروفیل های با سطح مقطع Z, U, Hat, I اشاره کرد. برای نمونه پروفیل z در سقف سالن های بزرگ مانند سقف ورزشگاه ها و پارکینگ ها استفاده می شود.

پروفیل باز
پروفیل باز

کاربرد پروفیل چیست ؟

  • پروفیل مصارف زیادی در صنعت ساختمان سازی و راه سازی دارد و بیشترین کاربرد آن در تولید در و پنجره های آهنی نمود پیدا می کند.
  • پروفیل های مربع یا مستطیل شکلی که مقاطع کوچکی دارند برای نرده کشی دیوارها, پیاده روها و در و پنجره ها استفاده می شود. اما مقاطع بزرگتر پروفیل ها در ساخت ستون و اسکلت فلزی ساختمان ها به کار می رود.
  • در ساخت تجهیزات صنعت خودروسازی
  • در ساخت پایه میز و صندلی
  • در ساخت تجهیزات پزشکی مانند تخت های بیمارستانی و اسباب حمل بیمار کاربرد دارد.
کاربرد پروفیل چیست
کاربرد پروفیل چیست

قیمت پروفیل

شاید بپرسید عوامل تاثیرگذار بر قیمت پروفیل چیست؟ موارد زیادی هستند که قیمت پروفیل را تحت تاثیر قرار می دهند, از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • متراژ مورد نیاز پروفیل جهت کاربردهای مختلف
  • ضخامت لازم پروفیل برای ساخت انواع تجهیزات مورد نیاز
  • نوع فرایند ساخت پروفیل
  • نوع سطح مقطع پروفیل انتخاب شده
  • جنس آلیاژ به کار رفته در مواد اولیه پروفیل به منظور مقاوم سازی در برابر شرایط جوی و خوردگی

جهت مشاهده قیمت روز پروفیل به قسمت قیمت پروفیل مراجعه نمایید

کارخانه تولید کننده پروفیل

تمامی کارخانه های تولیدکننده پروفیل در داخل کشور مجهز به فناوری روز دنیا هستند و قادر به تولید انواع پروفیل و قوطی صنعتی و ساختمانی در سایزهای مختلف هستند. هر یک از تولیدکنندگان, براساس ظرفیت تولید و کیفیت خدمات شان در بازار این محصولات سهیم هستند.

تولیدکنندگان بزرگی مثل

  • شرکت جهان پروفیل پارس
  • شرکت کارخانجات نورد لوله یاران
  • شرکت لوله و پروفیل صابری
  • گروه صنعتی تهران شرق
  • شرکت صنایع فولاد هیربد زرندیه
  • کارخانجات نورد پروفیل ساوه

از محبوب ترین کارخانه های تولید لوله و پروفیل در ایران هستند که در تولید انواع مقاطع فلزی, قوطی و پروفیل و انواع سازه های فلزی نیز مشغول فعالیت هستند.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *