استیل چیست ؟ انواع استیل و کاربرد استیل

استیل چیست ؟ انواع استیل و کاربرد استیل
در این مطلب میخوانید:

استیل چیست ؟ انواع استیل و کاربرد استیل

استیل چیست ؟

برای درک اینکه استیل چیست ابتدا باید با ماهیت آهن آشنا شوید. آهن بعد از حذف اکسیژن و سایر ناخالصی های موجود در سنگ های آهن ساخته می شود. برای تبدیل آهن به فولاد یا همان استیل باید آن را با کربن،, فولاد بازیافتی و مقادیر اندکی از عناصر دیگر ترکیب کرد. فولاد آلیاژی از آهن و کربن است که در ترکیب آن کمتر از 2 درصد کربن،, 1 درصد منگنز و مقایر اندکی از عناصر دیگر مانند سیلیسیم،, فسفر،, گوگرد و اکسیژن وجود دارد. (جهت مطالعه بیشتر به آهن چیست مراجعه نمایید)

استیل مهمترین ماده در صنعت ساختمان سازی و مهندسی در جهان محسوب می شود. می توان گفت از انواع استیل در تمام جنبه های زندگی انسان استفاده می شود. برای مثال فولاد در صنایعی مانند خودرو سازی و ساخت محصولات ساختمانی،, ساخت لوازم خانگی مانند یخچال،, فریزر،, ماشین لباسشویی،, در کشتی سازی و حتی مصارف پزشکی مورد استفاد قرار می گیرد. استیل با استفاده از مواد اولیه ای مانند سنگ آهن و قراضه آهن و از طریق دو روش کوره بلند و روش کوره قوس الکتریکی ساخته می شود.

دلیل محبوبیت جهانی استیل می تواند هزینه مقرون به صرفه ای که برای تولید آن صرف می شود،, فراوانی مواد اولیه آن (سنگ آهن و قراضه) و دامنه گسترده و بی نظیر خواص مکانیکی آن باشد. (جهت مطالعه بیشتر به ضایعات آهن مراجعه نمایید)

استیل چیست ؟
استیل چیست ؟

انواع استیل

فولاد ضد زنگ در کل 4 نوع دارد که در زیر می توانید آنها را مشاهده کنید :

  1. آستینتی
  2. فریتی
  3. مارتنزیتی
  4. داپلکس

در ادامه با ویژگی های این استیل ها آشنا خواهید شد.

مشخصات هر نوع استیل چیست ؟

فولاد ضد زنگ یا همان استیل انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.

  • آستینتی : فولاد ضد زنگ آستنیتی در سری های 200 و 300 و با ترکیباتی مانند 16 تا 30 درصد کروم و 2 تا 20 درصد نیکل تولید می شود. این نوع استیل دارای سطح بسیار باکیفیت،, قابلیت شکل پذیری و مقاومت بالا در برابر خوردگی و سایش هستند. استیل آستنیتی به دلیل داشتن چنین ویژگی هایی محبوب ترین نوع استنلس استیل است.
  • فریتی : اگر بخواهیم بگوییم این نوع استیل چیست باید اشاره کنیم که فولاد ضد زنگ فریتی حدود 25 درصد از کل استیل جهان را تشکیل می دهد. این آلیاژها در زمان خم شدن یا برش خوردن خواصی مانند فولادهای کربنی از خود نشان می دهند و برخلاف گریدهای آستنیتی 304 و 316 به شدت توسط آهنرباها جذب می شوند. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)
  • مارتنزیتی : فولادهای زنگ نزن ماتنزیتی دارای مقاومت و سختی بالایی هستند و اغلب برای عملیات حرارتی مورد استفاده قرار می گیرند. طیف وسیعی از آلیاژهای استیل مارتنزیتی وجود دارد که دارای 11 تا 17 درصد کروم در ترکیب خود هستند. گریدهای مارتنزیتی در هر دو حالت آنیل و سخت شده دارای خاصیت مغناطیسی هستند.
  • داپلکس : این نوع استیل ها دارای حداقل 11 درصد کروم هستند و در برابر خوردگی مقاومت زیادی از خود نشان می دهند. فولادهای ضد زنگ داپلکس از ترکیب استیل فریتی و آستینتی تشکیل می شوند و به همین دلیل هم مقاومت آنها در برابر خوردگی نسبت به سایر استیل ها افزایش پیدا کرده است.
  • (جهت مطالعه بیشتر به تفاوت ورق کروم و استیل مراجعه نمایید)

 کاربرد استیل چیست ؟

در ادامه با کاربردهای هر یک از استیل های معرفی شده آشنا خواهید شد:

  • مشخصات استیل آستینتی : همانطور که می دانید استیل آستینتی دارای مقاومتی بسیار استثنایی در برابر گرما و خوردگی است و به همین دلیل هم در بسیاری از صنایع مانند پزشکی،, اتومبیل سازی،, هوا و فضا و کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع استیل به خاطر قدرت و شکل پذیری بی نظیر خود معروف است. در پزشکی از این نوع فولاد برای ساخت سوزن های زیرپوستی،, درپوش و.. استفاده می شود. همچنین در صنعت اتومبیل سازی برای ساخت قطعات مختلف خودرو و برای ساخت قطعاتی مانند فنر و… از این نوع استیل استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به ورق در خودروسازی مراجعه نمایید)
  • استیل فریتی : یکی از شباهت های فولاد ضد زنگ فریتی و آستینتی این است که هیچ کدام با عملیات حرارتی سخت نمی شوند. فریتی که اغلب به عنوان ساده ترین آلیاژ استنلس استیل در نظر گرفته می شود کاربردهای تجاری زیادی دارد. این نوع استیل ها به عنوان ورق های پوششی فولادی 3 میلی متری که نیازی به جوشکاری ندارند مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع فولاد اغلب در عملیات جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرد و در صنعت ساختمان سازی و به عنوان ورق پوششی کاربردهای گسترده ای دارد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)
  • استیل مارتنزیتی : از نوع 410 فولاد زنگ نزن مارتنزیتی می توان برای ساخت پیستون و شیرآلات،, اتصالات فولادی،, فنرها،, کارد و چنگال،, قطعات میکرومتر،, پره های توربین،, میله های پمپ،, پیچ و مهره،, پروانه و شافت و… استفاده کرد. از نوع 420 این استیل علاوه بر کاربردهای ذکر شده می توان در صنعت پزشکی و برای ساخت ابزار و تجهیزات لازم برای جراحی،, ساخت سلاح گرم،, قطعات ماشین و… استفاده کرد.
  • استیل داپلکس : اگر می خواهید بدانید کاربردهای این نوع استیل چیست باید بگوییم که داپلکس کاربردهای مختلفی در صنایع دارد. اغلب از این فولاد زنگ نزن در محیط های خطرناک شیمیایی،, صنایع پتروشیمی،, نفت و گاز،, متالورژی،, صنعت کشتی سازی،,  ساختمان سازی و… استفاده می شود.

گروه های اصلی استیل

گروه های مختلفی از فولاد ضد زنگ وجود دارد که هر یک خصوصیات متفاوتی هم دارند. ویژگی مغناطیسی استیل به آلیاژی که در ترکیب آن وجود دارد بستگی دارد.

  • مغناطیسی : از جمله فولادهایی که دارای خاصیت مغناطیسی هستند می توانیم به فریتی و مارتنزیتی اشاره کنیم.
  • غیر مغناطیسی : از جمله انواع فولاد ضد زنگ غیر مغناطیسی آستینتی است.

یکی از استیل های غیر مغناطیسی آلیاژ 304 است که حاوی حداقل 18 درصد کروم و حداقل 8 درصد نیکل است. این آلیاژ یکی از گریدهای آستینتی است که به مقدار بسیار کمی به میدان های مغناطیسی واکنش نشان می دهد.

یکی دیگر از فولادهایی که خاصیت مغناطیسی بالایی ندارد فولاد آلیاژی مولبین یعنی استیل 316 است. این فولاد نیز واکنش بسیار کمی نسبت به میدان های مغناطیسی از خود نشان می دهد و در مواردی که نیاز باشد می توان از آن به عنوان استیل غیرمغناطیسی استفاده کرد.

گروه های اصلی استیل
گروه های اصلی استیل

اما شرایط ایجاد خاصیت مغناطیسی در استیل چیست ؟ برای این کار استیل باید دارای شرایط زیر باشد:

  • در ترکیب خود آهن داشته باشد.
  • ساختار بلوری آن شبیه به ساختار مارتنزیتی یا فریتی باشد.
خاصیت مغناطیسی در استیل
خاصیت مغناطیسی در استیل

تمامی استنلس استیل ها نوعی فولاد هستند و به همین دلیل هم در ترکیب شیمیایی آنها عنصر آهن وجود دارد. با این حال اگر آلیاژ دارای ساختار بلوری آستنیتی باشد نمی تواند خاصیت مغناطیسی داشته باشد.

 

جهت مطالعه بیشتر به  استیل چیست مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *