تفاوت پروفیل سبک و سنگین چیست ؟
بررسی تفاوت پروفیل سبک و سنگین
برای اینکه تفاوت پروفیل سبک و سنگین را به خوبی درک کنید بهتر است ابتدا با مفهوم پروفیل آشنا شوید. پروفیل ها محصولاتی هستند که اغلب از جنس فولاد و از طریق فرآیند نورد گرم و سرد ساخته می شوند. از برخی از انواع پروفیل ها برای ساخت میلگرد ساده و آجدار استفاده می شود که در صنعت ساختمان سازی و برای تقویت بتن به کار می روند. همچنین از پروفیل ها برای ساخت انواع تیرآهن, نبشی, ناودانی, قوطی و… هم استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به پروفیل چیست مراجعه نمایید)
یکی از معیارها برای دسته بندی پروفیل ها وزن آنها است. از این لحاظ پروفیل ها به دو نوع سبک و سنگین تقسیم بندی می شوند. پروفیل های سبک و سنگین در روش تولید, ضخامت, کاربردی که دارند و حتی در قیمت تمام شده با هم تفاوت دارند. در ادامه این مطلب با تفاوت های پروفیل سبک و سنگین بیشتر آشنا خواهید شد.
پروفیل سنگین چیست ؟
برای تولید پروفیل های سنگین از مواد اولیه ای مانند ورق های سیاه استفاده می شود. این پروفیل ها از طریق فرآیند نورد گرم ساخته می شوند و ورق سیاهی که در این فرآیند به کار می رود باید حداقل ضخامتی به اندازه 1.5 میلی متر داشته باشد. (جهت مطالعه بیشتر به ورق سیاه مراجعه نمایید) بعد از عملیات نورد پروفیل های سنگین به شکل مربعی یا مستطیلی در می آیند. پروفیل های سنگین به دو دسته تقسیم می شوند :
- پروفیل های سنگین صنعتی
- پروفیل های سنگین ساختمانی
در ادامه با ویژگی ها و کاربردهای پروفیل های سنگین بیشتر آشنا خواهید شد.
کاربرد پروفیل سنگین
همانطور که گفتیم این پروفیل ها دو نوع صنعتی و ساختمانی دارند و به همین دلیل هم کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف دارند. یک تفاوت پروفیل سبک و سنگین در نوع کاربردهای آنها در صنایع مختلف است. در زیر می توانید با برخی از کاربردهای پروفیل های سنگین آشنا شوید :
- از پروفیل های سنگین در صنعت ساختمان سازی و برای ساخت قوطی و ستون های در و پنجره ساختمان ها استفاده می شود.
- برای ساخت شاسی برای ماشین آلات سنگین
- برای ساخت تجهیزات و دستگاه های مورد استفاده در صنایع
- کاربرد پروفیل های سنگین در صنایعی مانند راه سازی
- استفاده از پروفیل سنگین برای ساخت خودروها
- از آنجایی که پروفیل های سنگین می توانند وزن و فشار بالا را تا حد زیادی تحمل کنند معمولا از آنها در مواردی که نیاز به چنین محصولی است استفاده می شود.
خصوصیات پروفیل سنگین
در ادامه با برخی از ویژگی های پروفیل های سنگین آشنا خواهید شد : (جهت مطالعه بیشتر به جدول وزن پروفیل مراجعه نمایید)
- این نوع پروفیل ها مقاومت خمشی بسیار بالایی دارند.
- از آنجایی که پروفیل های سنگین قابلیت جوش پذیری مناسبی دارند معمولا از این محصولات فولادی برای انجام عملیات جوشکاری استفاده می شود.
- سطح پروفیل های سنگین به شدت سخت است.
- مقاومت پیچشی این پروفیل ها فوق العاده بالا است.
- یکی از ویژگی های مهم پروفیل های سنگین نسبت وزن به قیمت آنها است. پروفیل های سنگین با استفاده از ورق های سیاه تولید می شوند و می دانید که هرچه میزان ضخامت ورق ها کمتر باشد یعنی هرچه ورق ها نازک تر باشند قیمت آنها بالاتر می رود. ولی به دلیل اینکه قیمت پروفیل های سنگین بر اساس وزن آنها محاسبه می شود, هرچه پروفیل ها نازک تر باشند و وزن کمتری داشته باشند قیمت کمتری هم خواهند داشت. (جهت خرید و بررسی به قیمت پروفیل مراجعه نمایید)
- پروفیل های سنگین در ایران هم تولید می شوند که از جمله تولیدکنندگان این نوع پروفیل ها می توانیم به کارخانه فولاد هیربد, کارخانه فولاد ساوه و… اشاره کنیم.
پروفیل سبک چیست ؟
پروفیل های سبک محصولاتی فولادی هستند که با استفاده از مواد اولیه ای مانند ورق های روغنی و از طریق فرآیند نورد سرد ساخته می شوند. یکی از موارد تفاوت پروفیل سبک و سنگین همین روش تولید آنها است. ورق های روغنی که در فرآیند نورد سرد به کار می روند باید حداکثر ضخامتی به اندازه 1.5 میلی متر داشته باشند. در فرآیند نورد سرد از ورق هایی که تحت نورد قرار گرفته اند برای ساخت پروفیل سبک استفاده می شود. نام دیگر پروفیل سبک پروفیل مبلی است. یکی از انواع پرکاربرد پروفیل های مبلی در بازار ایران پروفیل قوطی مبلی است که برای مصارف مختلفی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.
پروفیل های سبک با دو استاندارد در بازار موجود هستند که در زیر می توانید این دو استاندارد را مشاهده کنید :
- استاندارد DIN2394
- استاندارد EN10219-2
از دیگر ویژگی های پروفیل های سبک یا پروفیل مبلی تعیین قیمت آنها بر اساس وزن است. در این مورد هم مانند پروفیل های سنگین قیمت پروفیل های سبک بر اساس وزن پروفیل ها تعیین می شود. در ایران نیز پروفیل های سبک در کارخانه هایی مانند صبا و ساوه تولید می شوند.
کاربرد پروفیل سبک
پروفیل های سبک به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند دقت ابعادی بالا (به دلیل تولید از طریق فرآیند نورد سرد), سختی سطحی فوق العاده, قابلیت جوش پذیری مناسب, تنوع در ابعاد تولیدی و امکان تولید با وزن های متفاوت کاربردهای زیادی در صنایع دارند. در زیر می توانید برخی از کاربرد های پروفیل های سبک را مشاهده کنید :
- پروفیل مبلی برای ساخت لوازم خانگی, مبلمان, ساخت دوچرخه و… به کار می رود.
- استفاده از پروفیل های سبک برای ساخت خودروها
- تولید کانتینر
- استفاده از پروفیل های سبک برای ساخت اسلحه
- به کار بردن این نوع پروفیل ها در صنعت کشاورزی
تفاوت پروفیل سبک و سنگین
با توجه به موارد ذکر شده حالا می توانیم تفاوت های پروفیل سبک و سنگین را بررسی کنیم :
- نحوه تولید : همانطور که اشاره شد پروفیل های سنگین از طریق نورد گرم و پروفیل های سبک از طریق فرآیند نورد سرد تولید می شوند. یکی دیگر از تفاوت های این دو پروفیل از لحاظ تولید مواد اولیه آنها است. برای ساخت پروفیل سنگین از ورق سیاه و برای ساخت پروفیل سبک از ورق روغنی استفاده می شود. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق سیاه مراجعه نمایید)
- ضخامت : پروفیل هایی که ضخامتی بیش از 1.5 میلی متر داشته باشند پروفیل سنگین هستند و به پروفیل هایی که ضخامتی کمتر از 1.5 میلی متر داشته باشند پروفیل سبک گفته می شود.
- کاربرد : پروفیل های سنگین توانایی فوق العاده ای در تحمل نیروهای زیاد دارند و به همین دلیل هم از آنها در صنایعی که نیاز به تحمل نیروی و فشار زیاد دارند مانند ساخت شاسی های ماشین های سنگین, کاربرد در صنعت ساختمان سازی و… استفاده می شود. اما پروفیل های سبک اغلب در ساخت لوازم خانگی, دوچرخه و… کاربرد دارند.
- قیمت : آخرین تفاوت پروفیل سبک و سنگین قیمت آنها است. همانطور که گفتیم قیمت ورق های نازک تر بیشتر از ورق های ضخیم تر است که به این ترتیب باید قیمت پروفیل های سبک بیشتر باشد. اما از آنجایی که قیمت پروفیل ها بر اساس وزن آنها محاسبه می شود, قیمت پروفیل های سبک اغلب کمتر از پروفیل های سنگین است. (جهت مطالعه بیشتر به سازه فلزی مراجعه نمایید)
جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.
آیا مفید بود ؟
بر روی ستاره ها کلیک نمایید