ناودانی چیست ؟

فهرست ناودانی چیست ؟

ناودانی چیست ؟ کاربرد و انواع ناودانی

مشخصات ناودانی از لحاظ جنس, ظاهر, وزن, ساختار و روش تولید

ناودانی چیست ؟

آیا اطلاعاتی راجع به کاربرد ناودانی دارید؟ آیا می دانید ناودانی چیست و چگونه تولید می شود؟ آیا بهترین کارخانه های تولید کننده ناودانی را می شناسید؟ در این مطلب قصد داریم به تمامی این سوال ها پاسخ دهیم. ناودانی یک نوع پروفیل باز است که در ساخت پایه و قاب های سازه ها کاربرد فراوانی دارد. که به ناودانی در انگلیسی Channel steel گفته میشود .این محصول به شکل حرف انگلیسی U است و سطح مقطع آن از یک جان (Web) به صورت افقی و دو بال (Flanges) عمود بر آن, تشکیل شده است که همانند ساختار تیرآهن می باشد( جهت مطالعه بیشتر به تیرآهن چیست مراجعه نمایید) به طور خلاصه می توان گفت ناودانی برای مصارف ساختمانی و صنعتی کاربرد دارد.

تاریخچه ناودانی

از اوایل قرن بیستم, استفاده از فولاد و پروفیل های مختلفی مثل ناودانی آغاز شد. پس از جنگ جهانی دوم تولید آهن آلات و سازه های فلزی به طرز شگفت آوری پیشرفت کرد, به طوری که تعداد کارخانه های تولید فولاد در سراسر جهان نسبت به قبل, سه برابر افزایش یافت و منجربه افزایش تولید محصولات فولادی شد. اما قیمت آهن آلات به دلیل روش های نوین تولید و وضعیت اقتصادی مردم پس از جنگ, کاهش یافت. بسیاری از تولیدکنندگان به دنبال نوآوری در طراحی ها و روش های کاربردی محصولاتشان بودند و می خواستند وضعیت بازار را تغییر دهند. آنها موفق شدند و تولید اسکلت و سازه های فلزی از قبیل ورق (جهت مطالعه بیشتر به ورق چیست مراجعه نمایید), نبشی (جهت مطالعه بیشتر به نبشی چیست مراجعه نمایید), پروفیل (جهت مطالعه بیشتر به پروفیل چیست مراجعه نمایید) و … رشد بیشتری نمود. با پیشرفت و توسعه ساخت سازه های فولادی, تقاضا برای این قبیل محصولات, افزایش پیدا کرد و بدین ترتیب تولیدکنندگان توانستند بیش از پیش به تولید مقاطعی مثل نبشی و ناودانی بپردازند. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

جهت مطالعه بیشتر به مقالات زیر مراجعه نمایید.

تاریخچه ناودانی
تاریخچه ناودانی

 

نحوه تولید ناودانی

برای پاسخ به این سوال که روش تولید ناودانی چیست؟ توجه شما را به دو روش زیر جلب می کنیم:

ناودانی پرسی چیست ؟

در این روش تولید از ورق فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده می شود, در ابتدا ورق با ضخامت مناسب و طول مورد نظر برش می خورد و سپس به وسیله دستگاه فرمینگ از محل های مشخصی که از پیش تعیین شده, خم می شود تا به شکل ناودانی درآید.

ناودانی فابریک چیست ؟

ناودانی فابریک به دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید می شود. در ناودانی نورد گرم, شمش فولاد ( جهت مطالعه بیشتر به شمش فولاد چیست  مراجعه نمایید) را تحت حرارت 1100 درجه سانتی گراد در داخل کوره قرار می دهند تا با عبور از غلتک های عمودی و افقی به شکل مورد نظر فرم بگیرد و سپس آن را در اندازه مورد نظر برش می دهند. تولید ناودانی نورد سرد هم مانند نورد گرم انجام می گیرد با این تفاوت که ناودانی را قبل از ورود به فرایند شکل دهی, در کوره قرار نمی دهند.

ناودانی
ناودانی

انواع ناودانی بر اساس شکل ظاهری

ناودانی از نظر ظاهری به دو شکل ساده و مشبک ساخته می شود. برای پاسخ به سوال تفاوت ظاهری این دو نوع ناودانی چیست؟ باید بگوییم روش تولید هر دو ناودانی مشابه است, اما از لحاظ ابعاد و وزن با یکدیگر تفاوت دارند. نوع ساده آن که در سایزهای 8, 10, 12, 14 و 16 موجود است با ارتفاع های متنوعی بین 30 تا 400 میلی متر تولید می شود و غالبا در ساخت پل های باربر, پایه و قاب پله ها, چهارچوب ها, تجهیزات دریایی و اسکلت کامیون مورد استفاده قرار می گیرد. در مقایسه با ناودانی ساده, ناوادانی مشبک وزن سبکتری دارد و همین دلیل منجر به کاربرد بیشتر آن در مقاوم سازی سازه های فولادی می شود.

انواع ناودانی
انواع ناودانی

انواع ناودانی از لحاظ ساختار

ناودانی ها از لحاظ ساختاری نیز متفاوت با یکدیگر تولید می شوند. طبقه بندی انواع ناودانی بر اساس شکل بال عبارت است از:

  • UPE
  • UPN
  • UNP یا اروپایی

بال های ناودانی UPE, صاف بوده و به صورت موازی قرار می گیرد, در حالی که بال های ناودانی نوع UPN به صورت مخروطی شکل است. ناودانی اروپایی یا UNP ضخامت بیشتری داشته و از نظر وزنی نیز سنگین تر از دو نوع قبلی است و معمولا در پروژه های بزرگ ساختمانی و صنعتی به کار می رود.

ناودانی
ناودانی

 

ناودانی
ناودانی

انواع ناودانی براساس جنس

ناودانی استنلس استیل

ناودانی استنلس استیل که به آن فولاد ضد زنگ هم گفته می شود با استفاده از شمش استیل در دو مدل فابریک و پرسی تولید می شود و هر یک از آنها کاربردهای مختص خود را دارد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که مواد اولیه در ساخت این نوع ناودانی چیست؟ ناودانی پرسی این مدل با ورق های استیل تولید می شود و ناودانی فابریک با استفاده از نورد سرد و گرم شمش استیل تولید می گردد. ناودانی فولاد ضد زنگ بیشتر در صنایعی مانند پتروشیمی, نفت, گاز, صنایع غذایی و صنایعی که بیش از حد در معرض اسید و رطوبت هستند, کاربرد دارد. از آن جهت که ناودانی استیل به صورت آلیاژی است, بیشترین طول عمر را در میان سازه های فولادی دارد.

ناودانی گالوانیزه

این محصول مشابه ناودانی ساده از طریق نورد سرد و گرم تولید می شود. پوشش فلزی که بر روی ناودانی گالوانیزه قرار گرفته, توانایی مقاومت ناودانی را در برابر زنگ زدگی افزایش می دهد و در صورتی که شکسته شود, در برابر رطوبت و اکسیژن نیز مقاومت دارد. بیشترین میزان مصرف این نوع ناودانی در ترمیم بناهای معماری, تجهیزات ساخت و ساز, ماشین آلات و تشکیلات دریایی است.

ناودانی آلومینیوم

ناودانی آلومینیوم از جنس آلیاژهای آلومینیومی ساخته می شود و به علت مزایایی از قبیل سبک وزن بودن,جوش پذیری بالا, مقاوم در برابر خوردگی, شکل پذیری و استحکام خوب, برای تولید انواع اسکلت سازه ها, چهارچوب درب و پنجره, شاسی تریلرها و کشنده, مناسب است. ناودانی آلومینیومی در سه حالت رنگی, خام و آبکاری شده تولید می شوند.

ناودانی آلومینیوم
ناودانی آلومینیوم

انواع ناودانی بر اساس وزن

منظور از دسته بندی براساس وزن ناودانی چیست؟ ناودانی ها از نظر وزنی به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شوند. وزن ناودانی سبک بر اندازه های درج شده در جدول اشتال منطبق نیست, یعنی وزن و ابعاد این ناودانی کمتر است, به همین منظور به آن ناودانی سبک می گویند. از ناودانی سبک بیشتر در ساخت پله ها, تجهیزات ساختمانی و ترمیم بناهای معماری استفاده می شود. اما ناودانی سنگین به لحاظ وزنی دقیقا مطابق با وزن درج شده در جدول اشتال است و اکثرا در ساخت تیرها, خرپاها, ستون ها و تجهیزات صنعتی به کار می رود.

مشخصات ناودانی

برای به دست آوردن مشخصاتی از قبیل ابعاد, ضخامت بال و وزن یک ناودانی, می توان از جدول اشتال استفاده کرد. به تصویر زیر دقت کنید.

ردیف سایز ناودانی ضخامت

( میلیمتر )

وزن یک متر ناودانی

( کیلوگرم )

وزن شاخه ۶ متری

( بر حسب کیلو )

وزن شاخه ۱۲ متری

( برحسب کیلو)

1 6 6 5 30.4
2 6.5 5.5 7 42.5
3 8 6 8.6 51.8 103.7
4 10 6 10.6 63.6 127.2
5 12 7 13.5 80.4 160.8
6 14 7 16 192
7 16 7.5 19 225.6
8 16 8 22 264
9 18 8.5 25.3 303.6
10 20 9 19.4 354.8

کاربرد ناودانی

  • استفاده به عنوان مهار بند برای ترمیم دیوارهای فرو ریخته
  • کاربرد در ساخت چهارچوب های فلزی برای تجهیزات صنعتی
  • کاربرد در ساخت پایه برای تجهیزات ترافیکی مثل گارد ریل
  • کاربرد در ساخت پوشش لوله در سیستم های پایپ لاین و پایپینگ
  • مناسب برای ساخت چهارچوب درب و پنجره آهنی ساده
  • کاربرد در ساخت خرپاها, بادبندها و ستون های موجود در ساختمان های بلند
  • استفاده از ساخت اسکلت های فلزی در ماشین آلات سنگین و کامیون ها

قیمت ناودانی

در پاسخ به این سوال که عوامل تاثیرگذار بر قیمت ناودانی چیست؟ لازم است بدانید ناودانی به دلیل شکل هندسی خود, کاربرد گسترده ای در ایجاد سازه های ساختمانی و صنعتی دارد. عواملی از قبیل جنس, ابعاد, وزن, روش تولید, شکلل ظاهری, استاندارد ساخت و نوع کاربرد مورد نظر می تواند بر قیمت ناودانی تاثیر بگذارد.

قیمت ناودانی
قیمت ناودانی

کارخانه های تولید کننده ناودانی

همانطور که گفتیم ناودانی از جمله پروفیل های پرکاربردی است که در بسیاری از صنایع از جمله ساختمان سازی مورد استفاده می گیرد. بسیاری از تولیدکنندگان سازه های فولادی داخل کشور, ناودانی را در دو طول 6 متر و 12 متر به بازار عرضه می کنند. شرکت هایی مانند :

  • ناودانی شکفته مشهد
  • ناودانی نورد یاران زنجان
  • ناودانی ناب تبریز
  • مجتمع فولاد البزر غرب
  • ناودانی فایکو – فولاد البزر ایرانیان
  • شرکت صبا فولاد منظومه
  • صنایع فولاد کوهپایه

از برترین تولیدکننده های ناودانی در سطح کشور هستند.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *