علل شکستن میلگرد هنگام خمکاری

فهرست علل شکستن میلگرد هنگام خمکاری

علل شکستن میلگرد هنگام خمکاری

وقتی صحبت از ساخت و ساز می شود آرماتور فولادی یا میلگرد یکی از مهم ترین مصالح مورد استفاده است. استحکام کششی را به بتن اضافه می کند که به ساختمان ها و سایر سازه ها کمک می کند تا بارهای سنگین را تحمل کنند. با این حال میلگرد تخریب ناپذیر نیست. در واقع اگر به درستی از آن استفاده نشود می توان به راحتی بشکند. بتن در فشار قوی است اما در کشش ضعیف است.

دستورالعمل خمش میلگرد

پیروی از دستورالعمل های خاصی برای اطمینان از دستیابی به شکل دلخواه بدون آسیب رساندن به میلگرد مهم است:

دستورالعمل خمش میلگرد
دستورالعمل خمش میلگرد

شعاع خمشی: حداقل شعاع خمشی باید رعایت شود تا از تمرکز تنش بیش از حد و شکستگی های احتمالی جلوگیری شود. خم شدن میلگرد در اطراف شعاع کمتر از حد توصیه شده می تواند منجر به ترک و ضعیف شدن مواد شود. (جهت مطالعه بیشتر به خواص مکانیکی میلگردهای بافق مراجعه نمایید)

شعاع خمشی میلگرد
شعاع خمشی میلگرد

خم شدن میلگرد فرآیند خمشی است که در آن به پانچ فشار می آورد و هیچ دلیلی برای نگه داشتن قطعه کار وجود ندارد. حرکت تا حداکثر پانچ ادامه می یابد و از دو پارامتر زاویه خم استفاده می شود. یعنی زاویه خمش آلفا و بتا

تکیه گاه و لنگر: برای جلوگیری از انحراف بیش از حد در حین خم شدن باید تکیه گاه کفی ارائه شود. میلگرد باید محکم بسته شود تا از حرکت ناخواسته جلوگیری شود. (جهت مطالعه بیشتر به لیستوفر میلگرد یا خمش میلگرد BBS‌ مراجعه نمایید)

تکیه گاه و لنگر میلگرد
تکیه گاه و لنگر میلگرد

خم شدن تدریجی: میلگرد باید به تدریج خم شود و از خم شدن ناگهانی یا تیز اجتناب شود. خم شدن تدریجی به جلوگیری از تمرکز استرس کمک می کند و خطر شکستگی را کاهش می دهد. و تنش های شماتیک در خمش مثبت رخ می دهد. (جهت مطالعه بیشتر به زنگ زدایی میلگرد و تیرآهن مراجعه نمایید)

خم شدن تدریجی میلگرد
خم شدن تدریجی میلگرد

خم های چندگانه: در صورت نیاز به خم های متعدد در یک میلگرد منفرد توصیه می شود خم ها را در مراحل جداگانه انجام دهید و اجازه دهید میلگرد استراحت کند و بین خم ها بازیابی شود. خمش بیش از حد فراتر از توانایی میلگرد می تواند منجر به شکستگی شود.

خم های چندگانه میلگرد
خم های چندگانه میلگرد
  • خم کردن میلگرد ضخیم یا با مقاومت بالا ممکن است به تجهیزات و تخصصی نیاز داشته باشد.
  • دمای سرد می تواند میلگرد را شکننده تر کند و در حین خمش مستعد ترک خوردن شود.
  • خم شدن میلگرد پیچیدگی و زمان را به فرآیند ساخت و ساز اضافه می کند.
  • اگر میلگرد در هنگام خم کردن شکسته شود. به نظر می رسد که احتمالا یک ترکیب فولادی درجه دوم دارید. طیف گسترده ای از فلزات در میلگرد باعث کاهش قیمت می شود. (جهت مطالعه بیشتر به نحوه کاشت میلگرد در بتن مراجعه نمایید)
  • فولاد با الاستیک بالا ۵۰۰ مگاپاسکال نسبت به فولادهای کم کربن معمولی ۲۷۵ مگاپاسکال به طرز چشمگیری کمتر چکش خوار است. ماده کربن بالا به تدریج در برابر شکستگی و انجماد شکننده و در هنگام ثابت شدن و خم شدن ضعیف می شود.

دلایل ترک یا شکست میلگرد در هنگام خم شدن

میلگرد تقویت کننده جزء مهمی در پروژه های ساختمانی است که به سازه های بتنی استحکام و پایداری می بخشد. از آسمان خراش ها گرفته تا پل ها میلگرد نقش مهمی در تضمین یکپارچگی و دوام این سازه ها دارد.

(جهت مطالعه بیشتر به مشخصات فنی میلگردهای بافق و ابرکوه مراجعه نمایید)

با این حال ممکن است مواردی وجود داشته باشد که میلگرد در طول فرآیند خمش ترک یا شکسته شود. این نه تنها یکپارچگی سازه را به خطر می اندازد بلکه خطرات قابل توجهی برای ایمنی ایجاد می کند. دلایل ایجاد ترک یا شکستگی میلگرد در هنگام خم را بررسی خواهیم کرد و اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از چنین مسائلی را بررسی خواهیم کرد. (جهت مطالعه بیشتر به فورجینگ میلگرد مراجعه نمایید)

دلایل ترک یا شکست میلگرد در هنگام خم شدن
دلایل ترک یا شکست میلگرد در هنگام خم شدن

میلگرد بی کیفیت یا معیوب

نقص در میلگرد مانند خوردگی یا ایرادات ساخت می تواند استحکام کلی آن را تضعیف کند. زنگ زدگی و سایر اشکال خرابی می تواند باعث ضعف های موضعی در امتداد سطح میله شود و در هنگام خم شدن آن را مستعد شکستن کند. به همین دلیل قبل از استفاده از هر گونه میلگرد برای اهداف ساختمانی باید بازرسی و آزمایش کامل انجام شود. (جهت مطالعه بیشتر به خرید میلگرد با پروانه ساختمان مراجعه نمایید)

حمل و نقل نامناسب میلگردهای بی کیفیت یا معیوب می تواند این مسائل را تشدید کند. نگهداری میلگرد در شرایط مرطوب یا قرار دادن آن در معرض نیروی بیش از حد در طول حمل و نقل می تواند یکپارچگی ساختاری آن را بیشتر به خطر بیندازد.

برای اطمینان از خم شدن موفق بدون ترک یا شکست بسیار مهم است که روی میلگرد با کیفیت بالا از تامین کنندگان مورد اعتماد سرمایه گذاری کنید و آن را با دقت در طول فرآیند ساخت و ساز مدیریت کنید. (جهت مطالعه بیشتر به اهمیت کنترل کیفیت در تولید آهن مراجعه نمایید)

میلگرد بی کیفیت یا معیوب
میلگرد بی کیفیت یا معیوب

نیرو یا فشار بیش از حد

وقتی صحبت از خم شدن میلگرد می شود اعمال نیرو یا کرنش بیش از حد می تواند اثرات مضری داشته باشد این زمانی اتفاق می افتد که فشار زیادی بر روی میلگرد در طول فرآیند خمش وارد شود. میلگرد ممکن است نتواند این نیروی بیش از حد را تحمل کند و در نتیجه ترک خورده یا شکسته شود. و باعث می شود یکپارچگی سازه به خطر افتاده و خطر قابل توجهی برای استحکام و پایداری کلی آن ایجاد کند. این ترک ها یا شکستگی ها توانایی میله تقویت کننده را برای پشتیبانی و تقویت تضعیف می کنند و به طور بالقوه منجر به شکست فاجعه بار می شوند. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد حرارتی مراجعه نمایید)

نیرو یا فشار بیش از حد
نیرو یا فشار بیش از حد

علاوه بر این استفاده از نیروی بیش از حد بر روی میلگرد می تواند خطر خوردگی را افزایش دهد. هنگامی که در حین خمش ترک ایجاد می شود. منافذی بوجود می آید که به رطوبت و مواد خورنده اجازه می دهد راحت تر به سطح فلز نفوذ کنند. این امر فرآیند خوردگی را تسریع می کند و طول عمر میلگرد و بتن اطراف را کاهش می دهد.

کشش ناشی از خمش و کشش محوری پس از خم شدن سطح میله کشش پیدا می کند. در صورت عدم وجود نشانه ای از پارگی و ترک میلگرد الزامات تست خم را برآورده می کند.

تکنیک های خمش نادرست

وقتی صحبت از خم کردن میلگرد می شود استفاده از تکنیک های مناسب بسیار مهم است. تکنیک های خمشی نامناسب می تواند به طور قابل توجهی خطر ترک یا شکستگی در میلگرد را افزایش دهد. این می تواند یکپارچگی ساختاری یک پروژه را به خطر بیندازد و منجر به تعمیرات پرهزینه شود.

یکی از اشتباهات رایج اعمال نیروی بیش از حد در طول فرایند خمش است. میلگرد باید به تدریج و به طور یکنواخت خم شود تا از وارد آمدن فشار بیش از حد به یک بخش جلوگیری شود. استفاده از شعاع یا زاویه خم نادرست نیز می تواند میلگرد را ضعیف کند و آن را مستعد ترد شدن یا شکستن کند. (جهت مطالعه بیشتر به افزایش قیمت میلگرد در میان رشد تقاضا مراجعه نمایید)

تکنیک های خمش نادرست
تکنیک های خمش نادرست

کشش در بارهای متمرکز

تلاش برای خم کردن میلگرد به صورت دستی بدون استحکام یا اهرم کافی ممکن است منجر به خمیدگی های ناهمواری شود که بر نواحی خاصی بیش از سایرین فشار وارد می کند. علاوه بر این استفاده از ابزارهای فرسوده یا آسیب دیده می تواند باعث بی نظمی در خم ها شود و منجر به ضعیف شدن بخش ها شود. برای جلوگیری از این مشکلات آموزش تکنیکهای خمشی و تهیه ابزار مناسب برای کار بسیار مهم است.

ابزار و تکنیک های مورد استفاده برای خمش میلگرد

  1. خم کن میلگرد دستی : ابزارهای دستی هستند که برای خم کردن میلگرد نیرو اعمال می کنند. آنها معمولا دارای دسته های بلند و قلاب خمشی برای رسیدن به شکل مورد نظر هستند.
  2. خم کن میلگرد هیدرولیک : این خم کن ها با نیروی هیدرولیک برای اعمال نیرو و خم کردن میلگرد استفاده می کنند. آنها می توانند میلگردهای ضخیم و با قطر بزرگتر را راحت تر و کارآمدتر در مقایسه با خم کن های دستی خم کنند.
  3. خم کن میلگرد مکانیکی : خم کن های مکانیکی اغلب برای نیازهای خمشی سنگین استفاده می شوند. آنها از مکانیسم های مکانیکی برای تولید نیروی خمشی استفاده می کنند.
  4. خمش حرارتی : در موارد خاصی می توان برای افزایش خم شدن میلگرد حرارت را اعمال کرد. وبا استفاده از روش های مختلفی از جمله مشعل های یا تجهیزات گرمایشی تخصصی انجام داد. گرما فلز را گرم می کند و به آن اجازه می دهد بدون ترک یا شکستن خم شود. با این حال هنگام استفاده از این تکنیک باید احتیاط کرد زیرا گرمای بیش از حد می تواند یکپارچگی ساختاری میلگرد را تضعیف کند. در حالی که میلگرد گرمایش ممکن است راه حلی مناسب برای دستیابی به خمیدگی های پیچیده به نظر برسد. اما تنها باید تحت شرایط خاص و با داشتن تخصص مناسب استفاده شود. (جهت خرید و بررسی به قیمت میلگرد مراجعه نمایید)
ابزار و تکنیک های مورد استفاده برای خمش میلگرد
ابزار و تکنیک های مورد استفاده برای خمش میلگرد

مزایای خمش میلگرد

  • انعطاف پذیری طراحی برای ایجاد اشکال و منحنی های پیچیده
  • بهبود یکپارچگی سازه با تقویت مناطق بحرانی و توزیع موثر تقویت کننده
  • کاهش اتصالات و در نتیجه صرفه جویی در هزینه و نقاط ضعیف کمتر
  • پیوند تقویت شده بین میلگرد و بتن برای انتقال موثر تنش
  • استفاده کار آمد از مواد و سازگاری در محل برای ساخت و ساز بهینه
مزایای خمش میلگرد
مزایای خمش میلگرد

کاربرد میلگرد خم

  • میلگرد خم شده معمولا در سازه های بتن مسلح مانند تیرها و ستون ها و دال ها برای ایجاد استحکام و تقویت بیشتر استفاده می شود.
  • در ساخت سازه های منحنی یا گرد مانند قوس ها و گنبدها و دیوارهای منحنی استفاده می شود.
کاربرد میلگرد خم
کاربرد میلگرد خم
  • میلگرد خم شده برای ایجاد رکاب و قلاب و لنگر برای محکم کردن و اتصال عناصر تقویت کننده استفاده می شود.
  • در ساخت دیوارهای حائل و پایه ها و پل ها برای افزایش پایداری سازه استفاده می شود.
  • میلگرد خم شده در پروژه های زیر ساختی مختلف از جمله بزرگراه ها و تونل ها و تاسیسات تصفیه آب کاربرد دارد.
کاربرد میلگرد خم
کاربرد میلگرد خم

جهت مطالعه بیشتر به میلگرد  مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *