لوله API چیست ؟ انواع و کاربرد لوله API
معرفی لوله API
در تعریف اینکه لوله API چیست باید بگوییم این لوله ها یکی از محصولات فولادی هستند که به شکل گسترده در صنایع نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرند. منظور از API استاندارد انستیتو نفت آمریکا یعنی American Petroleum Institute است. وظیفه این موسسه ارائه استانداردهای لازم در زمینه تولید محصولات نفتی و گازی است. از آنجایی که این سازمان استاندارد اعتبار و سابقه زیادی در جهان دارد بسیاری از کشورهای جهان از استانداردهای ارائه شده توسط این سازمان استفاده می کنند. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)
لوله های API استاندارد دارای ویژگی هایی مانند دوام و عمر بالا و امنیت زیاد در زمینه محصولاتی هستند که در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرند. از این لوله ها اغلب برای انتقال مایعاتی مانند آب و نفت و گازها استفاده می شود. در این صورت فکر می کنید لوله های API باید چه ویژگی هایی داشته باشند تا در صنایع نفت و گاز به کار بروند ؟
برای پاسخ دادن به این سوال باید تغییرات اخیری که در زمینه طراحی خطوط لوله کشی و توزیع موادی مانند نفت و گاز ایجاد شده است را بررسی کنیم. در سال های اخیر اغلب از لوله هایی که قطر بیشتری دارند و قادر هستند تحت فشارهای بالاتر دوام بیاورند استفاده می شود. به این ترتیب در زمان کمتری می توان مقدار نفت و گاز بیشتری را به محل مورد نظر انتقال داد. لوله های API به شکلی طراحی شده اند که استحکام و چقرمگی بالایی دارند و می توانند مقدار زیادی مایع یا گاز را با سرعت بیشتری انتقال دهند. به همین دلیل هم از این لوله ها در تمام جهان استفاده می شود. در ادامه با ویژگی ها و کاربردهای لوله API آشنا خواهید شد. (جهت مطالعه بیشتر به لوله گازی مراجعه نمایید)
از جمله ویژگی های لوله های API می توانیم به استحکام و مقاومت بالا در برابر فشار و پوسیدگی و خوردگی, قابلیت جوش پذیری عالی و عمر طولانی اشاره کنیم. این لوله های گازی اغلب در ابعاد و ضخامت های متفاوتی ساخته می شوند و یکی از بهترین گزینه ها برای انتقال نفت و گاز هستند (جهت مطالعه بیشتر به کاربرد لوله گوشتدار مراجعه نمایید)
دلیل استحکام لوله API
دلیل استحکام این لوله ها وجود آلیاژهایی مانند منگنز،, نیکل،, تیتانیوم و… در ترکیب آنها است. همچنین به دلیل اینکه این فولادهای آلیاژی در زمان تولید تحت حرارت قرار می گیرند بسیار سخت و مستحکم می شوند. در ادامه می توانید با انواع لوله های گازی API آشنا شوید. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)
انواع لوله های API
اگر می خواهید با انواع لوله های API آشنا شوید باید بگوییم که در کل این لوله های گازی به دو شکل ساخته می شوند :
- لوله های بدون درز : به این نوع لوله ها،, لوله های مانسیمان هم گفته می شود. بر روی این نوع لوله های گازی جوشکاری انجام نشده است و به همین دلیل هم فاقد درز مربوط به اتصالات هستند. لوله های مانسیمان به دلیل اینکه هیچ درزی روی سطح آنها وجود ندارد دارای مزیت های بیشتری نسبت به لوله های گازی درز دار هستند. (جهت مطالعه بیشتر به لوله بدون درز مراجعه نمایید)
- لوله های درز دار : این نوع لوله های API که از طریق فرآیند جوشکاری و با استفاده از اتصالات فولادی مانند پیچ و مهره ساخته می شوند کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند که در بخش های بعدی با آنها آشنا خواهید شد. (جهت مطالعه بیشتر به لوله درزدار مراجعه نمایید)
مزایا و کاربرد لوله API
همانطور که اشاره کردیم لوله های گازی API با توجه به نوع و جنسی که دارند می توانند در صنایع مختلف و به منظور اهداف متفاوتی به کار بروند.
در واقع کاربرد لوله های API به آلیاژهای فولادی که در ترکیب آنها به کار رفته است و اندازه آن بستگی دارد. در ادامه قصد داریم کاربردها و مزایای استفاده از لوله های API را بررسی کنیم. با ما همراه باشید. (جهت مطالعه بیشتر به لوله جدار چاه مراجعه نمایید)
کاربردهای لوله های گازی API
- لوله های API به دلیل اینکه با استفاده از فولادهایی که در ترکیب خود کربن دارند ساخته می شود اغلب در صنایع نفت،, گاز و پتروشیمی و جهت انتقال مایعات و گازها در فشار و دمای پایین مورد استفاده قرار می گیرند.
- استفاده در خطوط لوله کشی گاز خانگی جهت توزیع گاز در ساختمان ها
- انتقال گاز،, نفت و آب در مسافت های طولانی
- استفاده از لوله های استیل برای ساخت لوازم خانگی مانند مبلمان و میز
- استفاده از لوله های گازی در صنایعی مانند کشتی سازی
مزایای لوله های گازی API
در ادامه می توانید مشاهده کنید که مزایای لوله API چیست : (جهت مطالعه بیشتر به لوله اسپیرال مراجعه نمایید)
- هزینه تولید لوله های گازی به ویژه لوله های درز دار بسیار مقرون به صرفه است و به همین دلیل هم برای ساخت خطوط لوله کشی برای انتقال نفت و گاز در مسافت های طولانی استفاده می شود.
- در صورت ایجاد ترک در سطح لوله این لوله ها از بزرگتر شدن و پیشرفت شکستگی جلوگیری می کنند.
- چقرمگی این لوله ها بسیار بالا است
- مقاومت نسبت به خوردگی
- تولید لوله ها بر اساس استانداردهای جهانی
- دارای مقاومت تسلیم بالا
خصوصیات لوله گازی API
لوله های گازی API که بر اساس استاندارد API 5L دسته بندی می شوند شامل دو دسته زیر هستند : (جهت مطالعه بیشتر به لوله گاز توکار و روکار مراجعه نمایید)
- لوله های گازی API سطح PSL-1
- لوله های گازی API سطح PLS-2
درست است که این دو سطح از لوله ها فقط در عدد آخر خود با هم تفاوت دارند اما در اصل تفاوت های این دو سطح لوله های API در ویژگی های شیمیایی،, مکانیکی،, روش تولید و… است. در زیر می توانید با ویژگی های این دو سطح از لوله های API آشنا شوید و مشاهده کنید که تفاوت انواع سطوح لوله API چیست : (جهت مطالعه بیشتر به لوله کیسینگ مراجعه نمایید)
- لوله های PSL-1 حدود 0.28 درصد کربن و بیشتر وجود دارد اما در لوله های PSL-2 حداکثر 0.24 درصد کربن می تواند وجود داشته باشد.
- لوله های PSL-2 دارای عملکرد بسیار بالا،, چقرمگی و استحکام کششی بالایی هستند
- ابعاد لوله های PSL-1 از 0.4 تا 80 اینچ متغیر است ولی لوله های PSL-2 با ابعاد 4.5 تا 80 اینچ در دسترس هستند و با توجه به سفارش مشتری ساخته می شوند.
- لوله های PSL-1 را می توان با تمامی روش های استاندارد جوشکاری کرد ولی لوله های PSL-2 را نمی توان با روش جوشکاری پیوسته و لیزر جوشکاری کرد.
جهت مطالعه بیشتر به لوله مراجعه فرمایید.
آیا مفید بود ؟
بر روی ستاره ها کلیک نمایید