لوله بدون درز چیست ؟ انواع لوله مانسمان یا سیم لس (less seam)
معرفی لوله بدون درز
در پاسخ سوال لوله بدون درز چیست باید بگوییم که این لوله ها با استفاده از شمش های فولادی تولید می شوند. این شمش ها در طی فرآیندی گرم شده و روی چیزی شبیه به یک میله ریخته می شوند تا درنهایت یک لوله یا پوسته توخالی ایجاد کنند. این لوله ها به دلیل مقاومت بالایی که در برابر فشار دارند و همچنین سریع و مقرون به صرفه بودن روش تولید معروف هستند. از لوله بدون درز در خطوط بنزین و لوله هایی که مخصوص حمل مایعات هستند استفاده می شود. به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار در صنایعی مانند پالایشگاه ها, سیلندرهای هیدرولیک, صنایع هیدروکربن و در زیر ساخت های نفت و گاز به شکل گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه بررسی می کنیم که لوله سیملس چیست.(جهت مطالعه بیشتر به شمش چیست مراجعه نمایید)
مراحل تولید لوله بدون درز یا مانسمان
ابتدا شمش های فولادی بر اساس سفارش مشتری برش داده می شود. سپس شمش ها را درون کوره ای چرخشی قرار داده و به آنها حرارت می دهند. در مرحله بعد باید فولاد را با استفاده از دستگاهی به نام لخ پرس سوراخ کرد. همچنین بعد از سوراخ کردن فولاد آن را به شکل گرد در می آورند.(جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید) بعد از این مرحله باید در طی فرآیند اکستروژن یک لوله یا پوسته توخالی تولید شود. این لوله از طریق کاهش دادن ضخامت و قطر آن کشیده می شود و درنهایت در طی فرآیند نورد گرم لوله بدون درز تولید خواهد شد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)
انواع لوله بدون درز ( لوله مانسمان)
انواع لوله مانسمان یا بدون درز بر اساس دو معیار دسته بندی می شوند. در زیر می توانید با انواع این لوله بر اساس شیوه ساخت و نوع آلیاژ آنها آشنا شوید:
بر اساس شیوه ساخت
- روش اکستروژن سرد : این روش معمولا در دمایی نزدیک به دمای اتاق انجام می شود. لوله های بدون درزی که با استفاده از اکستروژن سرد تولید می شوند دارای مزیت هایی مانند کیفیت بالا, مقاومت در برابر اکسید شدن و سرعت در فرآیند تولید هستند. درواقع در طی این فرآیند از تولید لوله بدون درز قطعاتی که با استفاده از روش هایی مانند نورد تولید آنها ناتمام مانده است, در اکستروژن سرد تکمیل می شوند.
- روش رولینگ گرم برای تولید لوله بدون درز چیست : روش رولینگ یا نورد گرم به این صورت است که شمش های فولادی در دمای ذوب در دستگاه نورد قرار می گیرند و از میان دو غلتک عبور می کنند تا به ضخامت مورد نظر برسند.
بر اساس آلیاژ
- لوله مانیسمان API5L : این لوله ها در سیستم های انتقال خطوط لوله در صنایع نفت و گاز طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع لوله بدون درز برای انتقال گاز, آب و روغن مناسب است. در ابعاد این لوله هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.
- لوله مانیسمان A106 : این مورد از انواع لوله مانسمان در صنایعی که لوله ها تحت حرارت زیاد قرار می گیرند مانند پردازش خطوط لوله, گیاهان درحال جوش, ایستگاه های فشرده سازی و پالایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. سیلیکون اضافی که در این لوله ها وجود دارد باعث افزایش عملکرد آنها در محیط هایی با درجه حرارت بالا می شود.
- لوله مانیسمان A53 : این لوله ها که از جنس فولاد گالوانیزه هستند معمولا برای عملیات جوشکاری به کار می روند.
- لوله مانیسمان برودتی A333 : این لوله ها که در ترکیب خود دارای کربن هستند معمولا در مکان هایی که دمای پایین دارند یا به درجه سختی بالا نیاز دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
- لوله آلیاژی مانسمان A335 ASTM : این لوله های سیملس که از آلیاژ فولاد و کربن ساخته شده اند دارای مقاومت بسیار بالایی در مقابل سایش و پارگی هستند. این لوله ها در ابعاد مختلفی تولید می شوند.
انواع تست لوله بدون درز چیست ؟
برای پیدا کردن نواقص یا خوردگی های احتمالی در لوله های بدون درز معمولا تست ها یا آزمایش هایی بر روی این لوله ها انجام می گیرد. انواع این تست ها را می توانید در زیر مشاهده کنید: (جهت مطالعه بیشتر به لوله جدار چاه مراجعه نمایید)
- آزمون آنالیز شیمیایی
- آزمون ضربه شارپی
- آزمون کنترل ابعادی
کاربرد لوله مانسمان
به دلیل اینکه این لوله ها مقاومت بالایی در برابر فشار, حرارت و خوردگی دارند از آنها در صنایع مختلفی استفاده می شود. ازجمله این کاربردها می توانیم به استفاده از لوله های بدون درز در دما و فشار بالا, در صنایع خودرو سازی, ساخت لوله های دیگ های بخار, ساخت مبدل های حرارتی, لوله هایی که برای انتقال مایعات مورد استفاده قرار می گیرند و حتی در ساخت و ساز و کشتی سازی اشاره کنیم.
قیمت لوله مانسمان
برخی از عواملی که بر روی قیمت لوله مانسمان تاثیر می گذارند شامل ضخامت لوله ها, وزن لوله, ابعادی که برای لوله در نظر گرفته می شود, کیفیت مواد اولیه, برند سازنده لوله و… هستند.
جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.
آیا مفید بود ؟
بر روی ستاره ها کلیک نمایید