02168439

مشاوره رایگان قبل از خرید !

02168439

مشاوره رایگان قبل از خرید !

تفاوت تیرآهن و تیر ورق

تیر ورق

فهرست تفاوت تیرآهن و تیر ورق

تفاوت تیرآهن و تیر ورق

در ابتدا تیر ورق چیست را به طور مختصر توضیح خواهیم داد و سپس به تیرآهن چیست میپردازیم و در انتها نیز تفاوت تیرآهن و تیر ورق را بررسی خواهیم کرد

تیر ورق چیست ؟

تفاوت تیرآهن و تیر ورق در عملکرد تیر ورق تکیه گاهی برای بارهای سنگین عمودی بوده که در فواصل طولانی به کار می رود. تیر ورق حاصل از سه ورق است که دو ورق به عنوان بال و یک ورق به عنوان جان عمل کرده و به هم جوش داده می شود. و یک مقطع I را تشکیل می دهد و می تواند بارهای سنگین را تحمل کند. اگر قرار باشد برای دهانه های بیشتر از 20 متر از تیرهای صفحه ای استفاده شود. باید تیر ورق با سخت کننده تقویت شوند. اصولا تیر ورق ها برای دهانه های ساده و تا ۴۰ متر مناسب است.

وظیفه بال تیر یعنی صفحات بالا و پایین مقاومت در برابر نیروی فشاری و کششی در برابر لنگر خمشی بوده است و اما وظیفه جان مقاومت در برابر برش است. در طراحی اقتصادی و رسیدن به خمش مشخص باید فاصله بالها را افزایش داد. اغلب تیر ورق در اسکلت فلزی ساختمان ها و پل های با دهانه کوچک تا متوسط استفاده می شود.

جهت توضیحات بیشتر به تیر ورق چیست مراجعه نمایید

پل های با دهانه کوچک تا متوسط
پل های با دهانه کوچک تا متوسط

هزینه ساخت تیر ورق بسیار بالاست و در استفاده از تیر ورق محدودیت هایی دارد که در مقایسه با خرپا سنگین تر است. حمل و نقل تیر ورق سخت است اما مقاومت بالایی در برابر باد دارد. تیر ورق نوعی تیرآهن است که با جوش یا پرچ وب پلیت عمودی (جان) و فلنج افقی (بال) به هم متصل می شود.

تفاوت تیرآهن و تیر ورق , تیر ورق دارای مقاومت خمشی خوبی است در حالی که مقاومت در برابر خمش و برش با افزایش فاصله بین بال ها یا فلنج بیشتر می شود. صفحه وب پلیت جان تیر ورق از صفحات نازک ساخته می شود و ممکن است زیر بار قرار گیرد در صورت ایجاد مقاومت از استیفنرهای افقی و عمودی استفاده می شود.

ایجاد مقاومت بااستیفنر
ایجاد مقاومت بااستیفنر

در آن زمان که فن آوری جوشکاری در دسترس نبود از تیر ورق پیچ دار یا پرچ استفاده می کردند. امروزه وقتی تیر ورق جوش را با پرچی مقایسه می کنیم به این نتیجه می رسیم که تیر ورق جوشی از نظر وزن سبک تر و زیبا است.

اجزای تیر ورق

  • تیغه یا جان تیر web plate ( جان تیر)
  • فلنج ها Flanges plate ( بال تیر )
  • استیفنرها Stiffeners ( سخت کننده )

جهت مشاهده قیمت ورق به قیمت روز ورق سیاه مراجعه نمایید

  • تیغه یا جان تیر

ورق عمودی تیر ورق مانند یک تار در تیر ورق عمل می کند. وب پلیت دو صفحه فلنج را با فاصله لازم جدا می کند. وب پلیت مقاومت بالایی در برابر نیروی برشی دارد که در تیر ورق ایجاد می شود.

صفحات وب پلیت از 8 تا 15 میلیمتر متغییر است. عمق صفحه وب به نوع و مقدار بارگذاری بستگی دارد.

وب پلیت مقاومت بالایی
وب پلیت مقاومت بالایی
  • فلنج چیست

فلنج یا صفحات فلنج عناصر افقی تیر ورق هستند که در بالا و پایین توسط وب از هم جدا می شوند. هدف اصلی صفحات فلنج مقاومت در برابر نیروی خمشی می باشد که روی تیر ورق قرار دارند. فلنج بالا در برابر نیروی فشاری و فلنج پایین در برابر نیروی کششی مقاومت می کنند. آنها باید دارای عرض و ضخامت مناسب باشند تا در برابر گشتاور خمشی مقاومت خوبی داشته باشند. سخت کننده ها, وب و فلنج در صورت اتصال صحیح با جوشکاری یا پرچ یا پیچ و مهره ساختار تیر ورق را می گیرند. (جهت مطالعه بیشتر به مقایسه تیرآهن اصفهان و اهواز مراجعه نمایید)

تیر ورق های کوتاه هم وزن سبک تری دارند و از نظر اقتصادی به صرفه می باشد.

وب و فلنج اتصال با جوشکاری یا پرچ یا پیچ و مهره
وب و فلنج اتصال با جوشکاری یا پرچ یا پیچ و مهره
  • استیفنر یا سخت کننده 

سخت کننده ها بر دو نوع طبقه بندی می شود.

الف/ سخت کننده عمودی Vertical Stiffeners

ب/ سخت کننده افقی Horizontal Stiffeners

استیفنرها
استیفنرها
  • سخت کننده عمودی

سخت کننده های عمودی در سمت راست فلنج متصل می شوند به سخت کننده های عمودی سخت کننده عرضی نیز می گویند.

در شرایطی که بارهای متمرکز روی تیر ورق اعمال می شود از سخت کننده های میانی استفاده می شود. در صورتی که ضخامت جان تیر کمتر از 1.85 باشد ممکن است جان تیر به دلیل نیروی برشی خم شود. و اما سخت کننده میانی برای افزایش نیروی کمانش در جان تیر طراحی می شوند.

جهت مشاهده قیمت ورق به قیمت روز ورق سیاه مراجعه نمایید

سخت کننده عمودی
سخت کننده عمودی
  • سخت کننده افقی

سخت کننده افقی به موازات فلنج ها ( بال تیر ) طراحی می شوند. به آنها سخت کننده طولی نیز می گویند. این سخت کننده ها نیروی کمانش را در قسمت جان تیر افزایش می دهند. سخت کننده های افقی به دوشکل طراحی می شود پیوسته یا نا پیوسته
سخت کننده افقی تمام سخت کننده های عمودی را قطع کرده و به هم متصل می کند. و همچنین بارهایی که بال ها و جان وارد می شود را می گیرد.

سخت کننده های افقی ناپیوسته همان سخت کننده های منقطع هستند. آنها هیچ باری از جان و بال تیر را تحمل نمی کنند فقط در برابر نیروی کمانشی که به جان تیر وارد می شود مقاومت می کند. (جهت مطالعه بیشتر به محاسبه بار تیرآهن مراجعه نمایید)

استیفنر
استیفنر

تیر آهن چیست

حا بعد آن که تیر ورق چیست را توضیح دادیم به تیرآهن چیست خواهیم پرداخت که تیرآهن یک قسمت اصلی از یک سازه است که به طور خاص برای تحمل بارهای وارد شده مانند دیوارهای موازی یا سیستم های سقف طراحی شده است. تیرآهن بیشتر برای مقاومت در برابر لحظه های خمش بارهای عمودی و نیروهای برشی استفاده می شود. بنابراین تیرآهن ها با گشتاور خمشی خود برای اینکه نیازهای اولیه ساخت یک سازه را فراهم کند محاسبه و تعریف می شوند.

جهت مطالعه بیشتر به تیرآهن چیست مراجعه نمایید

تیرآهن
تیرآهن

به زبان ساده هر عضو سازه ای افقی که تحت فشار جانبی قرار گرفته توانایی تحمل یک بار را دارد, یک تیرآهن است.

انواع تیرآهن

  • تیرآهن های IPE از ارتفاع 80 تا 750 میلیمتر
  • تیرآهن های HEA از ارتفاع 100 تا 1000 میلیمتر
  • تیرآهن های HEB از ارتفاع 100 تا 1000 میلیمتر
  • تیرآهن های HEM‌ از ارتفاع 100 تا 1000 میلیمتر
  • تیرهای سبک در فولاد HEAA از 120 تا 1000 میلیمتر
  • تیرهای سبک در فولاد IPEAA از 120 تا 1000 میلیمتر

(جهت مطالعه بیشتر به عیوب تیرهای فولادی چیست مراجعه نمایید)

تیرآهن های نورد گرم هنگام استفاده به صورت افقی یا عمودی به عنوان ستون یا تیر پشتیبانی بسیار خوبی در مقابل نیرو دارند.

  • در مقایسه با تیرآهن های HEA و IPE, تیرآهن های سبک IPEAA و HEAA نازک تر هستند.
  • نسبت وزن بر ابعاد تیرهای استاندارد بهتر است. (جهت مطالعه بیشتر به تفاوت تیرآهن H وارداتی و ایرانی مراجعه نمایید)
مزایای تیرآهن
مزایای تیرآهن

 

ترکیب دو نکته بالا مزایایی را ایجاد می کند

  • صرفه جویی در هزینه : اگرچه هزینه یورو بر تن بیشتر می شود. اما به دلیل ارزش وزنی صرفه جویی می شود. اغلب هزینه کل کمتر است.
  • سرعت در حمل و نقل
  • صرفه جویی بیشتر در هزینه های حمل و نقل
  • هزینه کم برای گالوانیزه گرم
  • کیفیت بالاتر محصول ( تیرهای سبک فقط از فولاد درجه یک تولید می شود.)

تیرآهن های سبک IPEAA و HEAA در طول های زیر می باشد

  • استاندارد تجاری
  • متناسب با مشخصات مشتری
تولید تیرآهن با سفارش مشتری
تولید تیرآهن با سفارش مشتری
انواع تیرآهن
انواع تیرآهن

استاندارد تیرآهن

  • INP (استاندارد چین و روسیه)
  • IPB (بال پهن)
  • IPE (استاندارد اروپا و اروپا)

جهت بررسی قیمت روز تیرآهن  به برگه مربوطه مراجعه نمایید

تفاوت تیرآهن و تیر ورق

گاها به جای استفاده از کلمه تیر ورق از تیرآهن استفاده میشود. اما تفاوت های مهم این دو را از هم متمایز میکند. درک اینکه تیر ورق از تیرآهن چه تفاوت های دارد نیاز به مهارت های ضروری است که برای هر سازنده و کارگر ساختمانی و مهندسی مقدور نیست.

به صورت مختصر در تفاوت تیرآهن و تیرورق باید به این نکته توجه داشت که تیر ورق ها اصلی ترین تکیه گاههای افقی یک سازه هستند و تیر آهن های با سایز کم را پشتیبانی میکنند, ولی تمامی تیر ورق ها و تیر آهن ها تیر هستند حال به تفاوت اصلی تیرآهن و تیر ورق خواهیم پرداخت

تیر ورق اعضای افقی و یکی از رایج ترین اعضای سازه ای هستند که به طور معمول برای تحمل بارهای وارده بر دیوارهای موازی یا سیستم های کف و سقف طراحی می شوند. یک تیر که از تیرآهن های دیگر پشتیبانی می کند معمولا تیر ورق نامیده می شود با این وجود که هنوز یک تیرآهن است. تیر ورق از تیرآهن های کوچکتر پشتیبانی می کند و به عنوان اصلی ترین پشتیبانی افقی در سازه در مقابل بارهای متمرکز به ستون ها یا تیرها طراحی می شود. (جهت مطالعه بیشتر به زنگ زدایی میلگرد و تیرآهن مراجعه نمایید)

 

بررسی از نظر ابعاد

تفاوت اصلی بین تیرآهن و تیر ورق در اندازه آن است, به طور کلی در بازار و در فعالان صنعت ساختمان تمامی تیر ها اعم از تیرآهن و تیر ورق را تیرآهن می نامند.

اصولا تیر ورق ها را در تکیه گاه اصلی سازه بکار میبرند. ولی تیرآهن به عنوان تحمل برای سازه میباشد.

ساخت پل با تیر ورق
ساخت پل با تیر ورق
ساخت راه آهن با تیرآهن
ساخت راه آهن با تیرآهن

انواع تیرآهن با تیر ورق

در مهندسی تیرآهن ها براساس عوامل مختلفی به چند نوع طبقه بندی تقسیم می شود.

براساس نوع پشتیبانی تیرآهن ها عمدتا به انواع زیر طبقه بندی می شود:

  • پشتیبانی ساده
  • استوار
  • متداوم
  • پایه
  • خرپا

تیر آهن ها را می توان بر اساس هندسه طبقه بندی می شود:

  • تیر آهن صاف
  • تیرآهن منحنی
  • تیرآهن مخروطی

تیرآهن بر اساس شکل مقطع طبقه بندی می شود:

  • تیرآهن I
  • تیرآهن T
  • تیرآهن C

از تیر ورق به طور معمول به عنوان تیرآهن استفاده می شود. تیرآهن I که متداول ترین نوع تیرورق هستند در ساخت پل استفاده می شود. از تیر ورق ها غالبا در ساخت پل های هوایی معابر و پل های مرتفع استفاده می شود.

عملکرد تیرآهن و تیر ورق

تیرآهن و تیر ورق هر دو اعضای مهم هستند که برای حمایت از سازه در مقابل انحراف یا خم شدن طراحی شده است. تیرآهن به عنوان یک سیستم یکپارچه ساختاری ساختمان ها بیشتر برای سازه های مسکونی استفاده می کنند. و می توانند در کف, دیوارها, سقف ها و عرشه ها کاربرد داشته باشند.

تیرآهن به دلیل ظرفیت تحمل بار باور نکردنی در برابر همه شرایط یک انتخاب خوب برای سازه کوچک می باشد. تیر ورق ها عموما از تیر آهن های کوچکتر پشتیبانی می کنند. و معمولا برای ساخت پل هوایی مورد استفاده قرار میگیرد زیرا توانایی حمل بارها بسیار سنگین را دارد. تیر ورق ها بیشتر به عنوان اعضای Z و جعبه ای به عنوان پل های مشبک استفاده می شوند. که متداول ترین و ساده ترین نوع پل در ساخت و ساز استفاده می شود.

خلاصه ای برای تیرآهن و تیر ورق

تیر آهن از نورد بلوم ایجاد می شود ولی تیر ورق از ورق برشی تولید میشود. تیر آهن در سازه های کوچک و ساختمان های کمتر از 6-7 طبقه استفاده میشود ولی در سازه های عظیم از تیر ورق استفاده میشود که به دلیل مقرون به صرفه بودن در پل سازی و برج سازی استفاده میشود.

با این حال تیرآهن ها در موقعیت های مختلف دارای نامهای متفاوتی است ولی در کل یک تیر محسوب می شوند. فولاد کاویان ارائه دهنده انواع ورق و تیر آهن در ایران

جهت مطالعه به صورت انگلیسی به این سایت مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط
لوله اسپیرال چیست؟

لوله اسپیرال چیست؟

لوله اسپیرال چیست؟ لوله اسپیرال نوعی لوله فولادی است که با روش خاصی تولید می

1 Comment

  • Kalantari, 1401/03/19
    Reply

    قیمت ساخت H در سایزهای مختلف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *