ورق پانچ چیست ؟ 9 نوع ورق پانچ

فهرست ورق پانچ چیست ؟ 9 نوع ورق پانچ

ورق پانچ چیست ؟ با انواع ورق پانچ (ورق مشبک) آشنا شوید

تعریف ورق پانچ

ورق پانچ یا ورق مشبک, (steel perforated sheet) قطعات فلزی هستند که در طی فرآیند پانچ فلز و با استفاده از دستگاه های اتوماتیک CNC پردازش شده اند. پانچ فلز یک فرآیند برشی است که طی آن قطعات فلزهای مختلف را با استفاده از دستگاه های مخصوص و به شکل های متفاوت برش می دهند. (جهت مطالعه بیشتر به فلز چیست مراجعه نمایید) در ادامه بررسی می کنیم که ورق پانچ چیست و چه ویژگی هایی دارد.

ورق پانچ چیست؟

ورق پانچ چیست ؟

انواع ورق پانچ

ورق های پانچ مشبک بر اساس مواد سازنده آن ها به چندین دسته مختلف تقسیم می شوند. (جهت مطالعه بیشتر به انواع برش مراجعه نمایید) برای مثال در بازار می توانید ورق های پانچ مشبک, ورق گالوانیزه, ورق آجدار, ورق سیاه, آلومینیومی, استیل و… را پیدا کنید. در ادامه به بررسی هریک از این موارد می پردازیم:

ورق پانچ مشبک گالوانیزه

این ورق ها با رنگ سفید موجود هستند و ضخامتی بین 0.22 تا 8 میلی متر دارند.

ورق پانچ مشبک استیل

شاید بتوان گفت ورق مشبک استیل پرکاربردترین نوع ورق های پانچ است. از آنجایی که در ساختار ورق های استیل کروم وجود دارد, این ورق ها در برابر پوسیدگی و زنگ زدگی مقاومت بسیار بالایی دارند و همین هم باعث می شود در صنایع زیادی ازجمله آب, صنایع غذایی و دارویی, هوا, نیروگاه و… مورد استفاده قرار بگیرند.

ورق پانچ مشبک روغنی

این نوع ورق ها که از طریق فرآیند نورد سرد تولید می شوند با ضخامتی بین 0.5 تا 1.5 میلی متر در بازار موجود هستند.

ورق پانچ مشبک سیاه

این نوع ورق های پانچ مشبک برخلاف ورق های روغنی (جهت مطالعه بیشتر به ورق روغنی چیست مراجعه نمایید) از طریق فرآیند نورد گرم تولید می شوند و با ضخامت های متنوع و گسترده ای تولید می شوند. ورق های پانچ مشبک سیاه را می توانید با ضخامت 2 میلی متر تا 200 میلی متر و بیشتر در بازار پیدا کنید.

ورق پانچ مشبک آجدار

یکی دیگر از ورق های پانچ محبوب ورق های آجدار هستند (جهت مطالعه بیشتر به ورق آجدار چیست مراجعه نمایید) که معمولا از آنها برای ساخت کف هایی استفاده می کنند که وظیفه آن ها جلوگیری از سر خوردن وسایل یا اشخاص است. این ورق ها هم به صورت وارداتی از کشورهای روسیه و قزاقستان در دسترس هستند و هم در کشور خودمان و توسط کارخانه فولاد مبارکه اصفهان تولید می شوند. از دیگر کاربردهای این نوع ورق های پانچ مشبک می توانیم به ساخت تجهیزات صنعتی, کف کامیون ها و وانت بارها و… اشاره کنیم. در ورق های آجدار چشمه ورق اهمیت زیادی دارد که در ادامه این موضوع را هم توضیح می دهیم. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

جهت مطالعه بیشتر به مقالات زیر مراجعه نمایید.

 

انواع ورق پانچ چیست؟
انواع ورق پانچ چیست؟

انواع چشمه (اندازه پانچ) ورق پانچ

آیا می خواهید بدانید چشمه ورق پانچ چیست؟ چشمه یا اندازه پانچ همان حفره هایی هستند که با استفاده از دستگاه های مخصوص بر روی ورق های فلزی ایجاد می شوند. در زیر می توانید برخی از انواع ورق های پانچ را بر اساس چشمه یا اندازه پانچ مشاهده کنید:

  • ورق پانچ دایره ای
  • ورق پانچ مربعی
  • ورق پانچ گشنیزی
  • ورق پانچ مستطیلی
  • ورق پانچ مثلثی
  • ورق پانچ لوبیایی
  • ورق پانچ لوزی
  • ورق پنچ لانه زنبوری
  • ورق پانچ ذوزنقه ای
چشمه (اندازه پانچ) نوع ورق
چشمه (اندازه پانچ) نوع ورق

نحوه تولید ورق پانچ

همانطور که گفتیم برای ساخت ورق های پانچ از دستگاه CNC استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به برش CNC مراجعه نمایید) فرآیند تولید این ورق ها به این شکل است که دستگاه پانچ CNC برش هایی به شکل ها و اندازه های مختلف مانند اشکال هندسی ساده (دایره, مربع, مستطیل و…) بر روی فلزات ایجاد می کند. در اغلب موارد از قالب ها و پانچ های استاندارد استفاده می شود ولی امکان استفاده از دستگاه های مخصوص برای ایجاد پانچ های سفارشی وجود دارد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق آجدر مراجعه نمایید)

در فرآیند ساخت این ورق ها پرس پانچ با سرعت بالا پانچ را به سمت پایین هدایت می کند تا از درون ورق و قالب زیر آن رد شود. فاصله کمی که میان لبه پانچ و قالب وجود دارد باعث می شود مواد به سرعت خم و شکسته شوند. بخشی که از ورق جدا می شود به صورت آزادانه در قالب می افتد. این فرآیند را می توان با استفاده از یک پانچ دستی انجام داد ولی امروزه متداول ترین روش این کار استفاده از پرس پانچی که توسط کامپیوتر کنترل می شود.

نحوه تولید ورق پانچ
نحوه تولید ورق پانچ

انواع دستگاه برای تولید ورق مشبک

اگر می خواهید بدانید دستگاه های تولیدی ورق پانچ چیست ؟ باید بگوییم که سه دستگاه برای این کار وجود دارد, دستگاه پرس پانچ, دستگاه CNC که پیش از این به آن اشاره کرده بودیم و لیزر. در زیر می توانید فرآیند انجام شده توسط هریک از این دستگاه ها را مشاهده کنید:

دستگاه پرس پانچ

با استفاده از این دستگاه می توان بر روی ورق های فلزی حفره هایی با ابعاد مختلف ایجاد کرد. این دستگاه ها به دو نوع C و H وجود دارند که دستگاه های نوع C دارای سنبه هیدرولیکی هستند. (جهت مطالعه بیشتر به برشکاری ورق مراجعه نمایید)

دستگاه CNC

همانطور که ذکر شد تمام فرآیندهایی که توسط این دستگاه انجام می گیرد از طریق کامپیوتر کنترل می شود. ساخت ورق های پانچ با استفاده از این دستگاه بسیار سریع و مقرون به صرفه خواهد بود.

لیزر

برای استفاده از این دستگاه باید طرح پانچ مورد نظر خود را به دستگاه لیزر انتقال دهیم و سپس با فشردن یک دکمه فرآیند پانچ ورق انجام می شود. (جهت مطالعه بیشتر به برش لیزر مراجعه نمایید)

از دیگر روش های تولید ورق پانچ یا مشبک می توانیم به پرفوراسیون غلطکی, روش ضربی و روش سمبه ماتریسی اشاره کنیم.

انواع دستگاه برای تولید ورق مشبک
انواع دستگاه برای تولید ورق مشبک

کاربرد ورق پانچ

ورق های پانچ کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف دارند. برای مثال از این ورق ها در

  • صنعت خودرو سازی برای ساخت قطعات اتومبیل های سبک و سنگین
  • ماشین آلات مخصوص کشاورزی
  • راه سازی
  • فیلترهای روغن
  • ساخت سطل زباله های پانچ دار فلزی
  • ساخت اسباب و اثاثیه منازل
  • دکل های مخابراتی
  • صنایع شیمیایی ساخت تجهیزاتی مانند فیلترهاو سانتریفیوژها
  • صنایع غذایی

و… استفاده می شود.

کاربرد ورق پانچ چیست؟
کاربرد ورق پانچ چیست؟

قیمت ورق پانچ

در این بخش می خواهیم بررسی کنیم که عوامل موثر بر قیمت ورق پانچ چیست. قیمت تمام شده این ورق ها به عواملی مانند جنس ورق, ابعاد آن, ضخامت ورق, چشمه ها یا همان پانچ های ایجاد شده روی ورق, فرآیند تولیدی, دستگاهی که برای ایجاد پانچ بر روی ورق ها مورد استفاده قرار گرفته است, شرکت تولید کننده و نوسانات بازار بستگی دارد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

کارخانه های تولید کننده ورق پانچ

ورق های پانچ هم در داخل کشور تولید می شوند و هم به صورت وارداتی از کشورهایی مانند روسیه و قزاقستان قابل دسترسی هستند. در ایران هم کارخانه فولاد مبارکه اصفهان مشغول تولید ورق های پانچ است.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *