فلز چیست؟

آهن (2)
در این مطلب میخوانید:

فلز چیست ؟ با ویژگی های فلزات آشنا شوید

فلز چیست ؟

برای پاسخ به سؤال فلز چیست باید بگوییم که فلزات (metal) مواد معدنی هستند که به صورت طبیعی در زیر سطح زمین تشکیل می شوند. اکثر فلزات درخشان یا براق هستند. درواقع فلزات ترکیبات طبیعی پوسته زمین هستند که به صورت کانی های فلزی یافت می شوند و هم با فلزات دیگر و هم با بسیاری از عناصر مختلف مرتبط هستند. فلزات به شکل طبیعی در سنگ هایی که توسط آب های سطحی و زیرزمینی شسته شده اند و همچنین در گرد و غبار موجود در جو وجود دارند. در ادامه می توانید با کاربردها و انواع فلزات آشنا شوید.

فلز چیست
فلز چیست

تاریخچه فلز

توسعه تمدن بشر تا حد زیادی به کشف فلزات متکی بوده است. انسان ماقبل تاریخ از فلزات برای ساختن ابزار و سلاح استفاده می کرد و بعد از پیشرفت دانش در زمینه متالوژی، فلزات نقشی اساسی در توسعه کشاورزی، حمل ونقل، هنر و صنایع دستی داشته اند. در حال حاضر 86 نوع فلز شناخته شده است، اما تا قبل از قرن نوزدهم تنها 24 فلز کشف شده بود و از این تعداد 12 فلز در قرن 18 کشف شده بودند.

تمدن انسان بر پایه های فلزات باستانی بنا شده است.

کاربرد فلز

فلزات معمولا بسیار قدرتمند، بادوام و در برابر سایش و فرسودگی روزمره مقاوم هستند. به همین دلیل هم از همان دوران باستان از فلزات برای کاربردهای مختلفی استفاده می شد. حتی در دنیای امروز هم با وجود توسعه تکنولوژی کاربردهای فلزات بیشتر گسترش پیدا کرده اند.

فلزات نقشی اساسی در اقتصاد ایفا می کنند. در ادامه می توانید با برخی از محبوب ترین و مهم ترین کاربردهای فلزات آشنا شوید:

  • استفاده از فلزات در صنعت ساخت و ساز
  • الکترونیک
  • پزشکی
  • ماشین آلات، مواد نسوز و اتومبیل ها
  • محصولات تزئینی

جهت مطالعه بیشتر به مقالات زیر مراجعه نمایید.

ورق سیاه

ورق روغنی

تیرآهن

میلگرد

پروفیل

نبشی

ناودانی و …

(جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

انواع فلزات

در زیر می توانید دو مورد از انواع فلزات را مشاهده کنید:

فولاد

این فلز یکی از متداول ترین انواع فلزات در دنیای مدرن است. این فلز از ترکیب آهن و کربن ایجاد می شود. (جهت مطالعه بیشتر به آهن چیست مراجعه نمایید) جالب است بدانید در سال 2017 بیش از 1.8 میلیارد تن فولاد در سراسر جهان تولید شده است.

فولاد آلیاژی

می توانیم این نوع فلز را یک فولاد اصلاح شده از نظر ژنتیکی در نظر بگیریم. فولاد آلیاژی از ترکیب با عناصر دیگر مانند منگنز، وانادیوم، کروم و… ساخته می شود. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)

فولادهای آلیاژی
فولادهای آلیاژی

ارزان ترین فلز چیست

با توجه به اطلاعاتی که در حال حاضر در دسترس است می توانیم بگوییم که ارزان ترین فلز جهان ورق فولاد کربن است. (جهت مطالعه بیشتر به ورق چیست مراجعه نمایید) این فلز علاوه بر ارزان بودن به عنوان متداول ترین شکل فولاد که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد هم شناخته می شود. فروش ورق کربن در سال گذشته حدود 3.6 میلیارد دلار، یعنی 26 درصد از کل فروش فلزات در این صنعت بوده است. فروش کل این فلز نیز 14 میلیارد دلار بود. از ورق فولاد کربن در بدنه اتومبیل ها، کشوهای فلزی، مبلمان فلزی و بیشتر محصولات خانگی که از فولاد ساخته می شوند یافت می شود.

کمیاب ترین و گران ترین فلز چیست

عنوان گران ترین فلز و کمیاب ترین فلز جهان به رادیوم می رسد. این فلز گران بها و کمیاب می باشد و اگر می خواهید بدانید ویژگی های این فلز چیست، بهتر است بدانید که رادیوم یک فلز نقره ای_سفید، سخت و مقاوم در برابر خوردگی است. رادیوم عضو گروه پلاتین و جزو فلزات نجیب است. این فلز اولین بار توسط ویلیام هایدولاستون در سال 1803 کشف شد و به دلیل رنگ یکی از ترکیبات کلر آن که همرنگ گل رز بود به این شکل نام گذاری شد. (جهت مطالعه بیشتر به مواد فلزی نانو مراجعه نمایید)

آهن چیست
آهن چیست

پراستفاده ترین فلز چیست

آهن پرکاربردترین فلز بر روی کره زمین است. آهن را می توان به عنوان ماده اصلی آلیاژهایی مانند فولاد معرفی کرد. آلیاژهای فولاد هم ازجمله پراستفاده ترین فلزات در اکثر رشته های مهندسی هستند. فولاد معمولاً بسیار ارزان و مستحکم است و کار با آن بسیار ساده است. (جهت مطالعه بیشتر میتوانید به آهن چیست مراجعه نمایید)

تنها در سال 2015 حدود 2.280.000 تن فولاد در جهان تولید شد.

بعد از آهن، آلومینیوم پراستفاده ترین فلز جهان است. آلومینیوم یک فلز سبک و مقاوم در برابر خوردگی است که می توان آن را به هر شکلی که فکرش را بکنید تغییر داد. آلومینیوم گران تر از اکثر آلیاژهای فولاد است و از اغلب آن ها مقاومت کمتری دارد. در سال 2016 در جهان حدود 57.600 تن آلومینیوم تولید شد.

پر استفاده ترین فلز
پر استفاده ترین فلز

سنگین ترین فلز چیست

معمولاً در جواب سؤال سنگین ترین فلز چیست، از اسمیم نام برده می شود. اسمیم یکی از سنگین ترین مواد روی زمین است که هر قاشق چای خوری از آن به اندازه دو برابر سرب وزن دارد. اسمیم یک عنصر شیمیایی است که در فلزات گروه پلاتین جای می گیرد. از این فلز اغلب به عنوان یک آلیاژ در ارتباطات الکتریکی استفاده می شود.

آهن چیست
آهن چیست

سبک ترین فلز چیست

سبک ترین یا کم چگالی ترین فلز جهان که یک عنصر خالص است، لیتیوم نام دارد که دارای چگالی 0.534 گرم در سانتی متر مکعب است.

یعنی چگالی لیتیوم تقریباً نصف چگالی آب است. بنابراین اگر لیتیوم تا این اندازه واکنش پذیر نبود، مانند یک تکه فلز بر روی آب شناور می ماند.

سبک ترین فلز
سبک ترین فلز

ضعیف ترین فلز چیست

فلز جیوه، ضعیف ترین فلز دنیا است که در دمای اتاق به حالت مایع درمی آید. البته بعد از جیوه هم فلز گالیوم قرار دارد که اگر آن را در دست خود نگه دارید ذوب می شود. فلز جیوه بسیار سبک و نقره ای رنگ است و ازجمله فلزات سمی محسوب می شود. ازجمله کاربردهای رایج جیوه می توانیم به استفاده از آن در دماسنج های جیوه ای اشاره کنیم.

ضعیف ترین فلز
ضعیف ترین فلز

قوی ترین فلز

آیا کنجکاوید بدانید قوی ترین فلز چیست؟ جواب این سؤال تنگستن است. این فلز از نظر استحکام در میان فلزات طبیعی از همه قوی تر است و جزو فلزات خالص و غیر آلیاژی محسوب می شود اما اگر بخواهیم مقاومت در برابر ضربه را در نظر بگیریم باید بگوییم که تنگستن یک فلز شکننده است که در اثر برخورد ضربه خرد می شود.

قوی ترین
قوی ترین

زیباترین فلز

شاید بتوان وانادیوم را به عنوان زیباترین فلز جهان معرفی کرد. وانادیوم یک فلز نرم، خاکستری نقره ای و انعطاف پذیر است که بعد از استخراج و حل شدن در آب اشکال مختلف آن به رنگ های روشن درمی آیند. این فلز بیست و دومین عنصر فراوان در پوسته زمین است.

چه فلزاتی در ایران تولید می شوند

ایران در بسیاری از شهرهای خود دارای معادن فلزی متعدد و غنی است. ازجمله فلزاتی که در ایران تولید می شوند و حتی امکان صادر کردن آن ها هم وجود دارد می توانیم به آهن و فولاد، بوکسیت و آلومینیوم، روی و سرب، اورانیوم، مس، طلا و سیمان اشاره کنیم. (جهت خرید و بررسی به قیمت تیرآهن مراجعه نمایید)

جمع بندی

همانطور که ذکر شد کشف فلزات در پیشرفت تمدن بشری تأثیرات مهمی داشته است. انسان از همان ابتدا از فلزات مختلف برای رفع نیازهای خود استفاده می کرد و در حال حاضر هم با پیشرفت روزافزون تکنولوژی نمی توانیم نیاز به استفاده از فلزات را در صنایع مختلف انکار کنیم.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *