آهن چیست ؟ انواع و کاربرد آهن

آهن چیست
در این مطلب میخوانید:

آهن چیست ؟ انواع و کاربرد آهن

آهن چیست ؟

آهن ماده ای سخت است که در گروه 8 جدول تناوبی قرار دارد و در دسته بندی فلزات جای می گیرد. شکل خالص آهن که فراوانی آن از همه فلزات بیشتر است در صورت قرار گرفتن در معرض هوا، رطوبت و دمای بالا به سرعت زنگ می زند. (جهت مطالعه بیشتر به فلز چیست مراجعه نمایید) آهن (metal – iron) چهارمین عنصر رایج در پوسته زمین محسوب می شود و تصور عمومی بر این است که بیشتر هسته زمین از آهن تشکیل شده است. نتایج آزمایش های انجام شده نشان می دهند که علاوه بر زمین در خورشید و ستارگان هم آهن فراوانی وجود دارد. اگر می خواهید بدانید ویژگی های آهن چیست باید بگوییم که این فلز برای بقای موجودات زنده اهمیت بسیار زیادی دارد. برای مثال آهن در گیاهان باعث تولید کلروفیل می شود و در حیوانات بخشی از هموگلوبین (پروتئینی که در خون وجود دارد و اکسیژن را از ریه ها به بافتهای بدن می رساند) است.

آهن چیست
آهن چیست

بر اساس گزارش به دست آمده از انجمن سلطنتی شیمی، حدود 90 درصد کل فلزی که این روزها استخراج می شود را آهن تشکیل داده است. بیشتر این آهن برای ساخت فولاد که یکی از آلیاژهای آهن و کربن است به کار می رود. از فولاد در صنعت ساخت و ساز و مهندسی عمران و برای ساخت موادی مانند بتن تقویت شده استفاده می شود. فولاد ضدزنگ دارای حدود 10 درصد کروم است و در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید) از این فولاد برای ساخت کارد و چنگال آشپزخانه، لوازم خانگی و ظروف آشپزی مانند تابه های استیل ضد زنگ استفاده می شود. در ادامه می توانید با برخی از ویژگی های آهن بیشتر آشنا شوید:

  • عدد اتمی یا تعداد پروتون های هسته آهن: 26
  • نماد اتمی در جدول تناوبی: Fe
  • وزن اتمی یا جرم متوسط اتم: 55.845
  • چگالی: 7.874 گرم در سانتی متر مکعب
  • حالت آهن در دمای اتاق: جامد
  • نقطه ذوب: 1.538 درجه سانتی گراد
  • نقطه جوش: 2.861 درجه سانتی گراد
  • تعداد ایزوتوپ ها: 33. ایزوتوپ های پایدار: 4
  • رایج ترین ایزوتوپ ها: آهن_56، فراوانی طبیعی: 91.754 درصد

تاریخچه آهن

برای اینکه بدانید آهن چیست باید با تاریخچه آن بیشتر آشنا شوید. باستان شناسان تخمین می زنند که بیش از 5000 سال است مردم از آهن استفاده می کنند. در حقیقت مشخص شد که بعضی از قدیمی ترین آهن هایی که برای انسان شناخته شده است, به معنای واقعی کلمه از آسمان افتاده اند. در سال 2013 طی پژوهشی که بر روی قطعات آهنی به دست آمده از مصر باستان انجام شد، مشخص شد که قدمت این قطعات به حدود 3200 سال قبل از میلاد برمی گردد. همچنین مشخص شد که این قطعات از شهاب سنگ های آهن ساخته شده اند. حتی در کتاب مقدس مسیحیان نیز چندین بار از آهن نام برده شده است.

تاریخچه آهن
تاریخچه آهن

کاربرد آهن

آهن بیشتر از مواد معدنی مانند هماتیت و مگنتیت به دست می آید. البته در درجات کمتر هم می توان آهن را از مواد معدنی تاکونیت، لیمونیت و سیدریت استخراج کرد. همچنین آهن ماده مهمی در رژیم غذایی ما محسوب می شود. کمبود آهن یکی از شایع ترین انواع کمبود تغذیه است که می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند کم خونی و خستگی شود. این علائم بر روی توانایی افراد بزرگسال برای انجام فعالیت های فیزیکی تأثیر می گذارد. کمبود آهن در نوجوانان می تواند باعث اختلال در حافظه و سایر عملکردهای ذهنی شود.

(جهت مطالعه به خرسک و شلاکه آهن مراجعه نمایید)

کاربرد آهن
کاربرد آهن

علاوه بر نقش مهمی که آهن در تغذیه دارد، در صنایع مختلف هم می توان از آن استفاده کرد. در زیر می توانید با سایر کاربردهای آهن نیز آشنا شوید:

  • از آهن برای ساخت فولاد استفاده می شود که کاربردهای زیادی در صنایعی مانند مهندسی عمران دارد و اغلب از آن برای ساخت تیر، بتن تقویت شده و… استفاده می شود.
  • از آهن برای ساخت فولاد آلیاژی مانند فولادهای کربنی با مواد افزودنی مانند نیکل، کروم، وانادیوم، تنگستن و منگنز استفاده می شود.
  • از این آلیاژها برای ساخت پل، دکل برق، زنجیر دوچرخه، ابزار برش و لوله تفنگ استفاده می شود.
  • از چدن که نوعی آهن است و دارای 5.3 درصد کربن است برای ساخت لوله ها، شیرآلات و پمپ ها استفاده می شود.
  • از کاتالیزورهای آهن هم در فرآیند هابر و برای تولید آمونیاک استفاده می شود.
  • می توان از آهن و آلیاژهای آن برای ساخت آهنربا استفاده کرد.

(جهت خرید و بررسی به قیمت تیرآهن مراجعه نمایید)

انواع آهن

آهن به دو شکل عمده تولید می شود:

  • گل آهن یا فرفورژه
  • چدن

البته آهن انواع دیگری هم مانند آهن خاکستری و آهن سفید و… نیز دارد، اما در اینجا به پرکاربردترین انواع آن می پردازیم. اگر می خواهید بدانید ویژگی های این دو نوع آهن چیست، در ادامه با ما همراه باشید:

فرفورژه یا گل آهن

اولین نوع آهنی که توسط آهنگران تولید و ساخته شد آهن فرفورژه بود. این نوع آهن تقریباً همان آهن خالص یا Fe است که قبل از اینکه با چکش روی سندان تراشیده شود آن را در کوره گرم می کنند. چکش خوردن آهن باعث دفع بیشتر تفاله ها و جوش خوردن ذرات آهن می شود.

در طی انقلاب صنعتی و سرعت بخشیدن به فعالیت های ساختمانی، کاربرد جدیدی برای آهن فرفورژه کشف شد. مقاومت کششی بالای این نوع آهن (مقاومت آن در برابر شکستگی در زیر فشار) استفاده از آن را برای ساخت تیرها در پروژه های بزرگ ساختمانی مانند پل ها و ساختمان های مرتفع ایده آل می کند. بااین حال در قرن بیستم این کاربرد آهن فرفورژه به دلیل عملکرد بهتر محصولات فولادی نسبت به آهن تا حد زیادی نادیده گرفته شد. (جهت خرید و بررسی به قیمت میلگرد مراجعه نمایید)

ساخت فرفورژه
ساخت فرفورژه

چدن

این نوع آهن از طریق ذوب کردن آلیاژهای آهن و کربن ساخته می شود و بیش از 2 درصد کربن در آن ها وجود دارد. بعد از ذوب شدن فلز داخل قالب ریخته می شود. اولین تفاوت در فرآیند ساخت آهن فرفورژه و چدن این است که برای ساخت چدن از چکش و ابزارهای دیگر استفاده نمی شود.

تفاوت در ترکیبات این دو نوع آهن چیست

در ترکیبات این دو نوع آهن هم تفاوت هایی وجود دارد، برای مثال چدن حاوی 2.4 درصد کربن و سایر آلیاژها و 1.3 درصد سیلیسیم است که باعث بهبود اجرای فرآیند ریخته گری فلز مذاب می شود. مقدار کمی منگنز و ناخالصی هایی مانند گوگرد و فسفر هم ممکن است در ترکیب چدن وجود داشته باشند. درواقع تفاوت بین آهن فرفورژه و چدن در ساختار شیمیایی و خصوصیات فیزیکی آن ها است. ازآنجایی که چدن کربن بیشتری در ترکیب خود دارد، می تواند به عنوان یک آلیاژ ناهمگن جامد شود و بیش از یک ساختار ریز بلوری خواهد داشت.

(جهت مطالعه بیشتر به خرید و فروش آهن آلات اعتباری به روش LC مراجعه نمایید)

جمع بندی

آهن فلزی است که نه تنها در کره زمین، بلکه در ستاره ها و خورشید هم می توان آن را پیدا کرد. در واقع 90 درصد فلزاتی که این روزها استخراج می شوند را آهن و آلیاژهای آن تشکیل می دهند. آهن کاربردهای مختلفی دارد و از انواع آن در صنایع ساخت و ساز و مهندسی عمران و برای ساخت موادی مانند بتن تقویت شده استفاده می شود.

محصولات نهایی آهن چیست

جهت مشاهده قیمت محصولات فولادی از منوی سایت فولاد کاویان به قسمت قیمت آهن آلات مراجعه نمایید.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *