برش ورق با گیوتین چیست ؟

فهرست برش ورق با گیوتین چیست ؟

برش ورق با گیوتین چیست ؟

برش ورق با گیوتین , دستگاه های گیوتین برای برش انواع ورق ها در ضخامت های مختلف می باشد.

کاربرد برش ورق با گیوتین چیست

ورق کاری به مجموع عملیاتی اطلاق می شود که به منظور فرم دادن ورق انجام می گیرد . این عملیات ها بسیار متنوع می باشند که از جمله می توان عملیات های برشکاری , خمکاری , کشش عمیق , فرایند های اتصال و منتاژ ورق ها و… را نام برد که در ادامه به شرح برخی از آنها می پردازیم.

جهت مطالعه بیشتر به مقالات زیر مراجعه نمایید.

 

کاربرد گیوتین ورق
کاربرد گیوتین ورق

برشکاری :

برای بریدن ورقها از انواع قیچی های دستی , اهرمی و ماشینی کمک می گیرند

قیچی کاری :

برشکاری ورق به وسیله قیچی عبارت است ازبریدن یا قطع بدون براده برداری به وسیله دو تیغه برنده گوه ای شکل که مخالف جهت یکدیگر حرکت می کنند واز کنار یکدیگر می گذرند.

قیچی کاری یکی از فرایندهای برشکاری مکانیکی است که به وسیله قیچی می توان انواع ورقها , میله ها وشمش ها را برید . عمل برش ورق به وسیله قیچی شبیه برش با قلم است , با این تفاوت که در قیچیکاری تیغه هایی که در طرفین قطعه قرار دارند به وسیله نیروی دست یا ماشین از کنار هم عبور می کنند و عمل برش انجام می پذیرد .

قیچی کاری
قیچی کاری

لقی بین تیغه ها :

هنگام برشکاری با قیچی معمولا باید بین دو تیغه قیچی مقداری فاصله وجود داشته باشد که در اصطلاح آن را ( لقی ) می گویند . این فاصله از سویی موجب می گردد که تیغه ها با هم اصطحکاک نداشته باشند واز سوی دیگر برشکاری را آسان می کند . لقی بین دو تیغه به ضخامت و جنس قطعه کار بستگی دارد که معمولا آنرا در حدود 1/20 ضخامت قطعه کار در نظر می گیرند

طبقه بندی انواع قیچی ورق :

قیچی ها از نظر قدرت برش ورق و کاربرد در صنعت به سه گروه طبقه بندی می شود . قیچی های دستی – قیچی های اهرمی و قیچی های ماشینی ( مکانیکی و هیدرولیکی ) که به ترتیب به شرح هر یک می پردازیم.

قیچی های ماشینی :

قیچی های ماشینی دارای انواع مختلفی هستند از جمله :

1. قیچی برقی

2. قیچی گیوتین ورق

3. قیچی های گرد بر ماشینی

تذکر 1 : قابل ذکر است که قیچی های گردبر در دو گروه دستی و ماشینی وجود دارند .

تذکر 2 : از دیگر انواع قیچی های نیبلر هستند که در 3 گروه دستی , میزی و ستونی وجود دارند

قیچی گیوتین ورق :

برش ورق با گیوتین , برای سرعت عمل بیشتر در برش ورق با گیوتین مخصوصا آنهایی که دارای طول زیادتری می باشند , از گیوتین ورق استفاده می شود در این قیچی ها معمولا تیغه پایینی ثابت بوده و به لبه میز قیچی سوار شده است . تیغه بالایی که بطور عمودی قابل حرکت می باشد نسبت به تیغه پایینی دارای زاویه ای از 1 تا 6 درجه بوده و می توان با عبور دادن آن از کنر تیغه ثابت ( پایینی ) عمل برش گیوتین را انجام داد . این قیچی ها را در دو نوع دستی و یا ماشینی ساخته و برای نامین حرکت تیغه متحرک آنها ممکن است که مکانیزم لنگ ویا فشار روغن ( هیدرولیک ) استفاده گردد. این برشکاری ورق از نظر اقتصادی به صرفه ترین نوع برشکاری در قیمت ورق می باشد.

قیچی گیوتین ورق
قیچی گیوتین ورق

اجزاء مهم قیچی های گیوتین :

در قیچی های گیوتین مکانیکی و هیدرولیکی به غیر از مکانیسم قدرت ( محرکه ها ) که متفاوت اند بقیه اجزاء مهم آنها تقریبا باهم مشابه اند که به اختصار بشرح آنها می پردازیم.

1. بدنه قیچی های گیوتین ( بدنه قیچی های گیوتین را به 3 روش تهیه می کنند)

• از ورقهای فولادی غلطک کاری شده که پس از عملیات ماشین کاری با پیچ و مهره یا جوش منتاژ می شوند.

• از قطعات ریخته شده تهیه می کنند.

• با ترکیبی از دو روش فوق از ورق سیاه و قطعات ریخته شده تهیه می شوند .

چون در حین برش گیوتین اکثر بار وارده به یک قیچی بار انحرافی یا متحرک است و تنشهای پیچشی بوجود آید بنابراین میز قیچی را مستحکم می سازند تا در مقابل نیروهای وارده مقاومت لازم را داشته باشد ونیز چون در لحظه برش ورق ضربات سنگین بر بدنه قیچی وارد می آید لذا برای خنثی کردن آنها از متعادل کننده های فنر در گیوتین های معمولی واز متعادل کننده های پنوماتیکی در گیوتین های بزرگ استفاده می شود.

قیچی گیوتین ورق
قیچی گیوتین ورق

2. موتور قیچی گیوتین ورق :

مسیر انتقال قدرت در یک قیچی گیوتین ورق از موتور آن شروع می شود . چون در کارهای مداوم و سرعت های نسبتا بالا زمان کوتاهی برای ذخیره انرژی بوسیله چرخ طیار وجود دارد و این امر فشار زیادی را به موتور وارد می سازد بنابراین قدرت موتور گیوتین ورق باید از حد ظرفیت آن بیشتر باشد یعنی باید قدرتی بیشتر از مقدار لازم داشته باشد . (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق آجدار مراجعه نمایید)

3. کلاچ در گیوتین ورق :

کلاچ مکانیسمی است که برای ارتباط و قطع ارتباط حرکت دورانی به کار می رود . در برش گیوتین با ورق از گلاچ برای شروع دوران میل لنگ استفاده می شود کلاچ در گیوتین چه از نوع مکانیکی وچه از نوع اصطحکاکی باشد عامل ارتباط بین دنده محرک با چرخ طیار یا میل لنگ است
کلاچ دستگاه گیوتین ورق به دو دسته تقسیم می شود :

1. کلاچهای مکانیکی

• کلاچهای مکانیکی عبارتند از : پنینی – سه فکی – غلطکی که بیشتر درگیوتین های مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرند

2. کلاچهای دیسکی

• کلاچهای دیسکی – کلاچهای دیسکی بصورت هوایی (پنوماتیک) و روغنی (هیدرولیک) می باشند ودر گیوتین های هیدرولیکی بکار برده می شوند

4. نگهدارنده های ورق :

برای صحیح و دقیق نگه داشتن ورق و همچنین تنظیم دقیق نگه داشتن ورق و همچنین تنظیم دقیق آن حایز اهمیت است بنابراین وجود نگه دارنده های ورق در گیوتین از وسایل بشمار می آید . نقش نگه دارنده های ورق ثابت نگه داشتن ورق بر بستر (میز) قیچی گیوتین ورق در لحظه برش گیوتین است انجام این امر به نیروی زیادی نیاز دارد چنانچه ورق بعلت عدم نیروی کافی جهت نگهداری آن از محل خود حرکت کند طبعا برش ورق صحیح صورت نخواهد گرفت .

مضافا وقتی که تیغه بالایی قیچی با ورق تماس حاصل می کند نیروی کشنده بسیار قوی به اثر اهرم ضربه زدن قیچی اضافه می شود در این حال وسیله نگه دارنده باید آنقدر استقامت داشته باشد تا در برابر نیروها از خود مقاومت نشان دهد برای این منظور نگه دارنده هایی بکار برده می شوند از فنرها و یا از عمل مکانیکی بادامک ها و اهرم ها ویا نیروی هیدرولیکی سیلندرهای هوا و ترکیبی از هر یک از آنها می باشند وسائل نگه دارنده معمولا برای قدرت های بیش ازآنچه مورد نظر است طراحی و ساخته می شوند.

5. تیغه های قیچی گیوتین ورق :

جنس تیغه های گیوتین ورق را از فودلادهای کروم دار تهیه می کنند چون نیروی فوق العاده زیادی به لبه های برنده تیغه وارد می شود بنابراین وجود کوچکترین نقص در ساختمان متالوژی تیغه ویا کوچکترین کمبود در نحوه عملیات حرارتی آن ویا سنگ زدن تیغه موجب وارد آمدن آسیب شدید ویا حداقل فرسایش سریع تیغه شده و کار برش ورق راغیر مطلوب می سازد .

در نگهداری تیغه ها باید توجه لازم به عمل آید و چنانچه تیغه هاپس از مدتی کند شدند باید به وسیله افراد متخصص و ماهر با ماشین سنگ دقیق نسبت به تیز کردن آن اقدام شود در غیر این صورت کندی تیغه هااضافه بر بوجود آوردن لبه های بریده ویا شکسته در ورق بریده شده موجب آن می شود که در ورق بریده شده پلیسه های زیادی بوجود آید و همچنین موجب فرسایش زیاد راهنماهای ضربه زن می شود تیغه کند احتمالا ممکن است موجب آسیب رساندن به بدنه قیچی هم گردند.

 

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط

1 Comment

  • حسام, 1399/11/07
    Reply

    خیلی عالی و کاربردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *