آلیاژ CK75 چیست و چه کاربردهایی در صنعت دارد ؟

فهرست آلیاژ CK75 چیست و چه کاربردهایی در صنعت دارد ؟

آلیاژ CK75 چیست و چه کاربردهایی در صنعت دارد ؟

آلیاژ CK75 چیست ؟

در این مطلب قصد داریم بررسی کنیم آلیاژ CK75 چیست ؟ این آلیاژ یکی پرکربن ترین فولادهای آلیاژی است که به دلیل داشتن سختی زیاد در شرایطی که به محصولات فولادی مستحکم نیاز است مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال به دلیل درصد کربن بالاتر موجود در ترکیب این آلیاژ نسبت به فولادهایی که درصد کربن پایین تری دارند شکننده تر است. آلیاژ CK75 در دسته فولاد فنری قرار می گیرد که به دلیل داشتن سیلیسیم دارای استحکام تسلیم یا همان خاصیت الاستیسیته بالایی هستند. این نوع فولاد کربنی را می توان تحت عملیات حرارتی قرار داد به همین دلیل هم کاربردهای آن در صنعت زیاد هستند. برای مثال اغلب از این نوع فولاد کربنی برای ساخت فنرهایی که از طریق فرآیند نورد سرد تولید می شوند استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)

این آلیاژ که با عنوان SIQUAL 1248 هم شناخته می شود دارای سختی برینل 431 است. در ادامه این مطلب با سایر ویژگی ها و کاربردهای این آلیاژ بیشتر آشنا خواهید شد.

آلیاژ CK75 چیست ؟
آلیاژ CK75 چیست ؟

مشخصات آلیاژ CK75 چیست ؟

ابتدا بهتر است درصد عناصر موجود در این آلیاژ را بررسی کنیم و سپس به خواص هر یک از عناصر به کار رفته در ترکیب CK75 بپردازیم :

  • مقدار عنصر کربن : 0.75 درصد
  • مقدار عنصر سیلیسیم : 0.25 درصد
  • مقدار عنصر منگنز : 0.70 دصد
  • مقدار عنصر کروم : 0.40 درصد
  • مقدار عنصر فسفر : 0.025 درصد

این فولاد در دسته فولادهای آلیاژی ck قرار می گیرد که شامل آلیاژهای فنری مانند ck45, ck67 و ck70 است. آلیاژ ck75 یکی از پرکاربردترین انواع فولاد کربنی است که به دلیل داشتن عنصر سیلیسیم از خاصیت الاستیسیته یا استحکام کششی بالایی برخوردار است. همچنین به دلیل وجود این میزان کربن در ساختار خود فولاد کربنی ck75 می تواند در صنایعی که به ورق فولادی و فنرهای مستحکم نیاز دارند به کار برود. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

مشخصات آلیاژ CK75 چیست ؟
مشخصات آلیاژ CK75 چیست ؟

همچنین به دلیل وجود نیکل در ترکیب این آلیاژ خاصیت مقاومت در برابر ساییدگی آن هم نسبت به فولاد معمولی بهبود پیدا کرده است. با این وجود درصد کربن بالا خطر شکستگی و ترک خوردگی این فولاد را افزایش می دهد. (جهت مطالعه بیشتر به آلیاژهای غیر آهنی مراجعه نمایید)

روش تولید آلیاژ ck75 چیست ؟

برای تولید فولاد آلیاژی ck75 از عملیات حرارتی به نام آنیل استفاده می شود. در این عملیات فولاد کربنی باید به مدت 2 ساعت در کوره تحت حداکثر حرارت 650 درجه سانتیگراد قرار بگیرد. سپس این فولاد را در کوره های اتمسفر قرار می دهند تا دمای آن به تدریج به 450 درجه سانتیگراد برسد. درنهایت برای خنک شدن این فولاد باید آن را در هوای آزاد قرار داد. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد آلیاژی مراجعه نمایید)

روش تولید آلیاژ ck75 چیست ؟
روش تولید آلیاژ ck75 چیست ؟

کاربرد آلیاژ CK75

علاوه بر تولید فنرهای مختلف از این آلیاژ می توان در موارد زیر هم استفاده کرد :

  • در صنعت خودرو سازی و برای ساخت قطعات خودرو مانند اجزای موتور (پیچ ها) و قطعات فرمان خودرو (جهت مطالعه بیشتر به ورق خودرو مراجعه نمایید)
  • ساخت نوار فولادی نورد سرد برای تولید فنرهای باکیفیتی که دقت ابعادی بالایی دارند.
  • استفاده از آلیاژ CK75 برای ساخت قطعات و تجهیزاتی که در زمینه مهندسی مکانیک به کار می روند.
  • ساخت شافت, محور, بازوی اکسل, میل لنگ, رینگ, پیچ و مهره و…
  • ساخت محصولات فولادی که در صنعت ساختمان سازی به کار می روند مانند میلگرد و تسمه فولادی.

جهت مطالعه بیشتر به آلیاژ فولادی ck75 مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *