رابیتس چیست ؟ معرفی 3 نوع رابیتس 

فهرست رابیتس چیست ؟ معرفی 3 نوع رابیتس 

رابیتس چیست ؟ معرفی 3 نوع رابیتس

تعریف رابیتس

در پاسخ به سوال رابیتس چیست باید بگوییم که رابیتس (Rib Lath) به ورق هایی گفته می شود که برش داده شده و به شکل مش درآمده باشند. این ورق های فولادی مشبک با استفاده از ورق گالوانیزه و از طریق فرآیند کشش و برش ساخته می شوند. (جهت مطالعه بیشتر به ورق گالوانیزه مراجعه نمایید) زمانی که ورق های فولادی کشیده می شوند چشمه های مش به شکل فضاهایی لوزی شکل ایجاد می شوند, البته امکان ایجاد چشمه هایی با شکل های مختلف دیگر هم وجود دارد.

از فلزهای مختلفی برای تولید رابیتس استفاده می شود, ازجمله فولاد ضد زنگ, ورق سیاه, آلومینیوم و… . الگوی مش هم می تواند متناوب باشد (در این حالت چشمه ها در بازترین حالت خود هستند) یا اینکه به صورت یک الگوی مستقیم و به صورت ستون ها و ردیف هایی در یک راستا تولید شود. نسبت باز بودن چشمه های رابیتس میزان عبور هوا, آب و نور را مشخص می کند و بر اساس کاربردی که برای رابیتس در نظر گرفته شده است متفاوت خواهد بود. در ادامه روش تولید رابیتس و کاربردهای آن در صنعت را بررسی می کنیم. (جهت مطالعه بیشتر به ورق سیاه مراجعه نمایید)

نحوه تولید رابیتس

تولید رابیتس از طریق کشش, پرس و برش ورق های فولادی توسط مجموعه ای از قالب ها همراه با تیغه هایی که از بالا و پایین چشمه ها را روی ورق ایجاد می کنند ساخته می شود. ورق فولادی با قرار گرفتن در فرآیند نورد به شکل ورق های صاف درمی آید. سپس این ورق ها را در دستگاه کشش قرار می دهند و یک قالب دقیق عملیات کشش را بر روی آنها انجام می دهد. در مرحله بعد ورق صاف و کشیده شده, برش داده می شود و الگویی معین با ابعاد چشمه های یکنواخت ایجاد می کند. سپس در محصول نهایی رشته شکاف هایی را ایجاد می کنند که هوا, صدا, مایع و حرارت می توانند آزادانه از میان آنها عبور کنند, درحالیکه این فضای آزاد اجازه عبور اجسام بزرگ جامد یا انسان را نمی دهد.

ورق های فولادی می توانند تا ده برابر عرض اصلی خود کشیده شوند و محصولی که به دست می آید از ورق اولیه سبک تر و مقاوم تر خواهد بود. در این فرآیند تولیدی هیچ یک از اجزای مواد اولیه از بین نمی روند. مش فولادی کشیده شده به دلیل مقاومت بالایی که دارد از هم باز یا جدا نمی شود. حتی اگر یک یا چند بخش از ورق فلزی بریده شود باز هم رشته های باقیمانده از مش که به هم متصل هستند می توانند اجزی آن را در کنار هم نگه دارند. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

مشخصات رابیتس چیست ؟

برخی از مشخصات رابیتس که باعث می شود استفاده از آن مقرون به صرفه و مفید باشد را می توانید در زیر مشاهده کنید :

  • رابیتس تنها از یک ماده اولیه تشکیل می شود : رابیتس تنها از یک قطعه ساخته می شود و این یعنی هیچ پیچ و مهره ای برای سست شدن و هیچ رشته یا اتصالات جوش خورده ای برای جدا شدن وجود ندارد. طراحی همگن رابیتس منجر به تولید ماده ای مستحکم می شود که می تواند در طیف وسیعی از مواد مختلف مورد استفاده قرار بگیرد.
  • حداقل زباله : فرآیند تولید رابیتس که شامل برش دادن و کشیدن ورقه های فولادی به جای سوراخ کردن آن ها است, باعث می شود مواد اولیه خیلی کمی هدر برود.
  • بالا بودن نسبت مقاومت به وزن : رابیتس به دلیل اینکه از کشیده شدن فولاد ساخته می شود یک ماده محکم و در عین حال سبک است. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)
  • زیبایی : رنگ ها و طراح های مختلفی از رابیتس در بازار موجود هستند که برخی از آنها نمای خیره کننده ای دارند.

کاربرد رابیتس

اگر می خواهید بدانید کاربرد رابیتس چیست, باید بگوییم که کاربردهای این مش فولادی بسیار گسترده هستند. در زیر می توانید برخی از کاربرد رابیتس را مشاهده کنید :

  • ساخت نرده های باغ ها, حیاط پشتی منازل, تاسیسات مسکونی و صنعتی
  • ساخت راه پله, کف وسایل نقلیه, ماشین آلات ساختمانی, جرثقیل و…
  • برای ساخت کمربند ایمنی و بسیاری از قطعات چرخان در تجهیزات مختلف
  • در ساخت اسپیکرها و میکروفون ها
  • در صنایع سبک و برای ساخت محافظ برای ابزارآلات, ساخت قفسه های رختکن, سطل زباله و…
  • ساخت جعبه ها و پالت هایی که برای جابجایی کالا مورد استفاده قرار می گیرد
  • ساخت فیلتر خودروها
  • ساخت فیلترهای هوا, فیلترهای روغن و…

انواع رابیتس چیست ؟

در ادامه با برخی از انواع رابیتس بر اساس معیارهای مختلفی مانند وزن, نوع ستون و چشمه آشنا خواهید شد :

انواع رابیتس بر اساس وزن

معیار تعیین کننده وزن رابیتس ضخامت ورق ها است. هرچه میزان ضخامت ورق های فولادی بیشتر باشد رابیتس هم وزن بیشتری خواهد داشت.
• سبک : رابیتس سبک وزنی حدود 400 تا 700 گرم دارد و معمولا برای ساخت سقف کاذب استفاده می شود.
• نیمه سنگین : رابیتس نیمه سنگین 9 ستونی دارای وزنی حدود 700 تا 800 گرم و نوع 13 ستون آن دارای وزن 700 تا 900 گرم است.
• سنگین : رابیتس های سنگین با توجه به تعداد ستون خود می تواند دارای وزنی حدود 800 تا 1000 گرم باشند.
• فوق سنگین : این نوع رابیتس هم ممکن است از 900 تا بیش از 1000 گرم وزن داشته باشد.

انواع رابیتس بر اساس نوع ستون

انواع رابیتس ها بر اساس تعداد ستون به انواع 9 ستون, 11 ستون, 13 ستون و 17 ستونه تقسیم می شوند. رابیتس های 13 ستونه به دلیل کیفیت بالایی که دارند در صنایع ساختمانی به شکل گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع رابیتس ها نسبت به سایر انواع آن گران تر هستند و اغلب برای گچ کاری سقف ها به کار می روند. نوع 17 ستونه رابیتس در ایران کاربرد زیادی ندارد.

انواع رابیتس بر اساس چشمه

همانطور که اشاره کردیم چشمه های رابیتس می توانند شکل های مختلفی مانند لوزی, مربع و متوازی الاضلاع و شش ضلعی داشته باشند. این چشمه ها یا حفره های رابیتس هرچه بیشتر باشند ابعاد آنها هم کوچکتر خواهد شد.

مراحل اجرای رابیتس

در این بخش می خواهیم بررسی کنیم مراحل اجرای رابیتس چیست. در زیر می توانید این مراحل را مشاهده کنید :

  • در مرحله اول باید میلگردهای آویز نصب شوند. این میلگردها را می توان با استفاده از دو روش جوشی (میلگردها را به سقف جوش می دهند) یا دفنی (میلگردها در سقف دفن می شوند) نصب کرد.
  • در مرحله بعدی باید رابیتس را بر روی میلگردها نصب کرد تا میلگردها محکم شوند. (جهت خرید و بررسی به قیمت میلگرد مراجعه نمایید)
  • مرحله نهایی هم گچ کاری رابیتس است که باید در شرایط دمایی بالای 5 درجه سانتیگراد انجام شود.

کارخانه های تولید کننده رابیتس

کارخانه های تولید کننده رابیتس در ایران شامل :

  • کارخانه رابیتس مسعود در تهران
  • کارخانه ایران رابیتس
  • صنایع مفتولی اطلس فنس

و… هستند.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *