کاربرد فلزات در آشپزخانه چیست ؟
آشنایی با کاربرد فلزات در آشپزخانه
یکی از پرکاربردترین مواد اولیه برای ساخت لوازم خانگی و به ویژه لوازم آشپزخانه فلزات هستند. در این مطلب قصد داریم ویژگی ها و کاربرد فلزات در آشپزخانه را بررسی کنیماستیل زیرا برخی از مواد غذایی باید حتما در ظروف خاصی پخته شوند.
بشر در طول تاریخ از طروف مختلفی در آشپزخانه ها استفاده کرده است. در گذشته ظروف آشپزخانه از خاک رس ساخته می شد و بعدها ظروف چدنی و مسی ظاهر شدند. در قرن 20 ظروف آشپزی به بازار آمدند که از جنس فولاد ضد زنگ بودند. در ادامه با ویژگی های قطعات فلزی وسایل آشپزخانه بیشتر آشنا خواهید شد. (جهت مطالعه بیشتر به فلز چیست مراجعه نمایید)
انواع فلزات در لوازم خانگی
همانطور که اشاره کردیم با پیشرفت صنعت قطعاتی که برای ساخت لوازم خانگی و وسایل آشپزخانه به کار می رفتند دچار تغییر و تحول شدند. امروزه یکی از پرکاربردترین مواد اولیه برای ساخت وسایل خانگی مدرن در سراسر جهان فلزات هستند. منظور از قطعات فلزی لوازم خانگی موادی مانند ورق های فولادی هستند. برای مثال از ورق های گالوانیزه برای ساخت وسایل سرمایشی و گرمایشی و لوازمی مانند ماشین لباسشویی استفاده می شود. سایر ورق های فولادی مانند ورق های رنگی هم در ساخت لوازم خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. از دیگر قطعات فلزی مانند شمش ها, لوله ها و پروفیل ها, میله ها و… هم برای ساخت کابینت های آشپزخانه و سایر لوازم خانگی استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)
استفاده از قطعات فلزی برای ساخت لوازم خانگی باعث می شود قیمت این لوازم وابسته به بالا و پایین رفتن قیمت فلزات باشد. در ادامه با برخی از فلزاتی که معمولا برای ساخت وسایل خانگی به کار می روند آشنا خواهید شد :
- چدن : چدن اولین فلزی بود که از آن در مقیاس صنعتی برای ساخت ظروف آشپزخانه استفاده کردند. با این حال ظروف چدنی هنوز هم محبوبیت خود را حفظ کرده اند. این ماده دارای ظرفیت حرارتی بسیار بالایی است و باعث می شود ظروفی که توسط چدن ساخته می شوند هم قابلیت تحمل حرارتی بالایی داشته باشند. نقطه ذوب این فلز 1200 تا 1250 درجه سانتیگراد است.
- مس : از آنجایی که مس بهترین رسانایی گرمایی را دارد اغلب از آن برای ساخت ظروف استیل چند لایه استفاده می شود. در حال حاضر از مس برای ساخت قوری و گلدان استفاده می شود.
- فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل : همانطور که گفتیم ظروف استنلس استیل امروزه بسیار پرکاربرد هستند. ظروف استیل ضد زنگ هم برای پخت و پز و هم برای نگهداری غذا مناسب هستند. در ادامه در مورد لوازم خانگی که از جنس استنلس استیل هستند و کاربرد فلزات در آشپزخانه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
- آلومینیوم : از مزایای ظروف آلومینیومی رسانایی گرما و سهولت استفاده است. از آلومینیوم برای ساخت ظروف نچسب استفاده می شود. معمولا هرچه ضخامت کف ظروف بیشتر باشد توزیع گرما در آنها بهتر صورت می گیرد.
- فولاد کروم : این فولاد که یکی از آلیاژهای استنلس استیل است برای ساخت کارد و چنگال به کار می رود. این فولاد دارای رنگی براق و مایل به آبی است و از آن برای تولید محصولات با کیفیت بالا که در برابر پوسیدگی و تیرگی مقاوم هستند استفاده می شود.
دلیل استفاده از فلزات در لوازم خانگی
استفاده از فلزات در لوازم خانگی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد آنها است. از جمله این ویژگی ها می توانیم به داشتن رنگ و سطح جذاب, استحکام و دوام بالا, مقاومت در برابر عواملی مانند رطوبت, دما و…, قابلیت چکش خواری و سایر ویژگی های کاربردی آنها اشاره کنیم. (جهت مطالعه بیشتر به اهمیت کنترل کیفیت در تولید آهن مراجعه نمایید)
قطعات فلزی لوازم خانگی
در ادامه به بررسی کاربرد فلزات در آشپزخانه و لوازم خانگی می پردازیم :
- قفسه های باز در آشپزخانه : قفسه های باز در آشپزخانه ها را اغلب با استفاده از ورق های فولادی می سازند. این ورق ها که از طریق فرآیند نورد گرم و سرد ساخته می شوند دارای سطحی مسطح تر از سایر مواد اولیه مانند آهن یا فلزات دیگر هستند. همچنین خمش پذیری ورق های فولادی مانند ورق های روغنی باعث می شود این ورق ها برای ساخت قفسه های فلزی آشپزخانه ها گزینه بسیار مناسبی باشند. برخی دیگر از انواع ورق های فولادی که برای ساخت قفسه های باز به کار می روند شامل ورق رنگی, (جهت مطالعه بیشتر به ورق رنگی چیست مراجعه نمایید) ورق قلع اندود شده و ورق های اسید شویی شده هستند. ولی بهترین نوع قفسه های آشپزخانه با استفاده از ورق های روغنی ساخته می شوند. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)
- سینک یا روشویی به سبک صنعتی : برای ساخت سینک یا روشویی از فلزاتی مانند روی, برنج یا استنلس استیل استفاده می شود. اکثر شیرآلات ساخته شده در ایران از جنس برنج هستند و حدود 2.5 درصد سرب دارند. دلیل افزودن سرب به برنج افزایش مقاومت و خاصیت شکل پذیری آن است. شیرآلات ساخته شده از جنس فولاد ضد زنگ استحکام بیشتری دارند و بسیار بادوام هستند. روی هم یکی از فلزات مقاوم است که به دلیل قیمت ارزانتر آن نسبت به برنج برای ساخت شیرآلات و سینک استفاده می شود.
- سطوح فلزی در آشپزخانه : در اغلب اوقات سطوح فلزی در آشپزخانه مانند کابینت ها از فولاد ضد زنگ ساخته می شوند. این فولاد استحکام بسیار بالایی دارد و طول عمر آن زیاد است. (جهت مطالعه بیشتر به قیمت آهن به چه معیاری بستگی دارد مراجعه نمایید)
فولاد ضد زنگ یا استیل در لوازم خانگی
فولاد ضد زنگ که یکی از پرکاربردترین فلزها در ساخت لوازم خانگی است دارای مقاومت بسیار بالایی در مقابل خوردگی و پوسیدگی است و به همین دلیل هم کاربردهای گسترده ای در صنایع دارد. فولاد ضد زنگ گریدهای متفاوتی دارد که هریک از آنها دارای کاربردهای متفاوتی هستند. در ادامه می توانید با کاربردهای گریدهای مختلف استنلس استیل آشنا شوید :
- گرید 200 فولاد ضد زنگ : این نوع فولاد ارزانترین گرید در میان انواع استیل است ولی کیفیت و مقاومت آن هم پایینتر از سایر گریدها است. با این حال قیمت پایین این فولاد باعث شده است که از آن برای ساخت ظروف مخصوص نگهداری غذا و در آشپزخانه های تجاری استفاده شود.
- گرید 304 : این نوع فولاد درواقع پرکاربردترین نوع فولاد ضد زنگ یا استیل در آشپزخانه ها است. از ویژگی های آن می توانیم به سطح براق و مقاومت بالا در برابر خوردگی اشاره کنیم.
- گرید 316 : این نوع فولاد استنلس هم به دلیل مقاومت در برابر پوسیدگی برای ساخت لوازم خانگی مانند مبلمان و وسایل آشپزخانه به کار می رود.
- گرید 403 : این نوع فولاد که نسبت به سایر گریدهای معرفی شده مقاومت بالایی در برابر خوردگی ندارد بیشتر برای تولید ظرف هایی با سطح تخت, میز, در لوازم خانگی و وسایل مناسب برای آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد.
- گرید 440 : این نوع فولاد از جمله قدرتمندترین گریدهای فولاد استنلس است و برای ساخت کارد و چنگال, دستیگره در فر و… به کار می رود.
جهت مطالعه بیشتر به فلز چیست مراجعه فرمایید.
آیا مفید بود ؟
بر روی ستاره ها کلیک نمایید