سیم مفتول چیست ؟ معرفی انواع مفتول

فهرست سیم مفتول چیست ؟ معرفی انواع مفتول

سیم مفتول چیست ؟ معرفی انواع مفتول

سیم مفتول چیست ؟

سیم مفتول (wire rod) یکی از محصولات پرکاربردی است که با استفاده از شمش فولادی و از طریق فرآیند نورد گرم تولید می شود. مفتول مقطع گردی دارد و به صورت کلاف پیچیده می شود. البته این سیم ها به دلیل انعطاف پذیری بالایی که دارند می توانند به اشکال مختلفی دربیایند.

همچنین دارای مقاومت بالایی هم هستند و خاصیت آهنربایی ندارند. جنس فلز این نوع سیم ها هادی است و گاهی از جنس موادی مانند مس و آلومینیوم هم ساخته می شوند. در ادامه با انواع سیم های مفتول و ویژگی های هریک آشنا خواهید شد. (جهت مطالعه بیشتر به اسکلت بتنی مراجعه نمایید)

انواع سیم مفتول

در ادامه می توانید با انواع سیم مفتولی و کاربرد هریک از آنها آشنا شوید :

سیم مفتولی گالوانیزه

سیم های مفتولی گالوانیزه به دلیل اینکه دارای روکش روی هستند, درمقابل زنگ زدگی و پوسیدگی مقاومت بالایی دارند.(جهت مطالعه بیشتر به فرآیند الکتروگالوانیزه مراجعه نمایید) این نوع سیم ها دارای دو نوع سیم های مفتولی گالوانیزه سرد و گرم هستند :

سیم مفتولی گالونیزه سرد :

این سیم ها از مفتول سیاه تولید می شوند. در این روش مفتول سیاه را تمیز می کنند, سپس با استفاده از الکترولیزر یک لایه بر روی مفتول سیاه ایجاد می کنند. لایه ای که در این مرحله ایجاد می شود نسبت به لایه ای که در روش گالوانیزه گرم بر روی مفتول ایجاد می شود ضخامت کمتری دارد. در طی این فرآیند مفتول سیاه انعطاف پذیر شده و مقاومت بالایی هم در برابر زنگ زدگی پیدا می کند. مفتول های گالوانیزه سرد به دو شکل کلاف و شاخه در بازار موجود هستند. (جهت مطالعه بیشتر به هزینه راه اندازی کارگاه تولید میخ مراجعه نمایید)

سیم مفتولی گالوانیزه گرم :

این سیم ها از طریق فرآیند نورد گرم تولید می شوند. در این فرآیند مفتول سیاه بعد از اینکه حرارت داده می شود در وان حاوی روی مذاب غوطه ور شده و یک لایه از روی بر روی سطح آن تشکیل می شود. مفتول های گالوانیزه گرم بسیار نرم و هستند و سطح صافی هم دارند.

سیم های مفتولی گالوانیزه گرم
سیم های مفتولی گالوانیزه گرم

سیم مفتول سیاه یا آرماتوری

این مفتول ها هم با استفاده از مفتول سیاه که تحت حرارت قرار گرفته و نرم است تولید می شوند. به این سیم ها, مفتول های آرماتوربندی یا آرماتوری هم گفته می شود. این مفتول ها معمولا در صنعت ساخت و ساز و برای به کارگیری در فونداسیون سازه ها, اتصال میلگردهای عمودی و افقی و… مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع مفتول را می توانید در بازار با ابعاد 1.5 تا 4 میلی متری پیدا کنید. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد حرارتی مراجعه نمایید)

سیم مفتول سیاه
سیم مفتول سیاه

سیم مفتولی سفید

سیم های مفتولی سفید به دلیل اینکه کاربرد بسیار گسترده ای در صنایع مختلف دارند یکی از شناخته شده ترین سیم های مفتول محسوب می شوند. این مفتول هم از طریق روش گالوانیزه سرد و گرم تولید می شود. برای تولید مفتول سفید از فولاد گالونیزه شده که دارای یک روکش از جنس روی است استفاده می شود. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید) این مفتول به دلیل داشتن روی در برابر خوردگی مقاوم است, همچنین میزان کربن موجود در مفتول سفید موجب افزایش استحکام آن می شود. (جهت خرید و بررسی به ورق گالوانیزه مراجعه نمایید)

سیم مفتولی استیل

سیم های مفتولی استیل که به خاطر انعطاف پذیری و مقاومت کششی بالای خود شناخته شده هستند, در دو مدل مفتول استیل فابریک و غیر فابریک ساخته می شوند. برای تولید مفتول های فابریک در طی فرآیندی میلگردهای استیل کشیده می شوند. روش تولید مفتول های استیل غیرفابریک متفاوت است و این مفتول ها از نوار استیل ساخته می شوند.

سیم های مفتولی استیل
سیم های مفتولی استیل

سیم مفتول مسوار

مفتول مسوار در قطر 1.5 تا 9 میلیمتر به شکل کلاف و شاخه به صورت قرقره با سطح مسطح تولید می شود. این محصول در صنایع مختلف مانند لوازم برقی و قطعه سازی مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه تولید مفتول مسوار به این صورت است که همان مفتول آهنی است که در پایان مرحله کشش و رسیدن میلگرد به سایز مورد نظر وارد دو وان میشود در ابتدا اسید شویی می شود. تا سیم تمیز و آلودگی از بین برود بعد وارد وان سولفات مس می شود. اگر در این مرحله به خوبی چربی زدایی نشود لکه های سیاه بر سطح مسوار به جا می ماند. و مانع آبکاری مناسب سطح مسوار می شود.

کاربرد مفتول مسوار در ساخت انواع پین, صنایع آشپزخانه, رخت آویز, انواع چوب لباسی, تولید کیف دستی و مسافرتی, ساخت انواع قفس, صنعت خودروسازی, مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع مفتول
انواع مفتول

نحوه تولید سیم مفتول

  1. سیم های مفتولی اغلب در کارخانه های نورد ساخته می شوند. این سیم ها دارای مقاطع کوچک و زیادی هستند که ابعاد آنها باید با دقت بالایی ساخته شود و مواد با کیفیتی هم در فرآیند تولید به کار برده شود. در ادامه می توانید مراحل تولید سیم های مفتولی را مشاهده کنید
  2. برای تولید یک مفتول اغلب از شمش های ریخته گری استفاده می شود که دارای عرضی بین 120 تا 150 و طولی بین 6 تا 12 میلی متر هستند. کیفیت این شمش ها به شکل بصری, با استفاده از القای الکترو مغناطیسی و فرآیند عیب یابی اولتراسونیک بررسی می شود.
  3. در مرحله بعدی باید شمش ها تحت حرارت بالا قرار بگیرند.
  4. سپس باید شمش ها را میان غلتک ها قرار داد. مقطع مفتول نسبتا ساده است و به همین دلیل هم درجه نورد بالا می رود. تعداد پایه های نورد در این فرآیند حدود 21 تا 28 عدد است.
  5. بعد از انجام فرآیند نورد سیم های مفتولی باید خنک شوند. با توجه به کاربردی که هریک از این محصولات دارند می توان با استفاده از پرلیت یا مارتنزیت آنها را خنک کرد.

کاربرد مفتول بر حسب سایز آن ها

کاربرد مفتول ها بر اساس سایز آنها می تواند متفاوت باشد:

مفتول 0.4 تا 0.7 میلیمتر :

برای ساخت انواع مختلف تور مرغی معمولی و فرنگی کاربردهایی در سقف سوله, کارهای ساختمانی, ایزولاسیون سقف, گچ کاری , و برای جلوگیری یا تضعیف وای فای , فرکانس سلولی و دیگر فرکانس های رادیویی و… مورد استفاده قرار می گیرد.

مفتول 1.5 میلی متری :

این مفتول ها از جمله پرکاربردترین سیم های مفتولی هستند که معمولا در صنعت ساختمان سازی و برای آرماتوربندی مورد استفاده قرار می گیرند.

مفتول 2.2 تا 4 میلی متر :

برای ساخت توری حصاری هرچه قطر مفتول بیشتر باشد توری حصاری سنگین تر است. از طرفی باعث امنیت بیشتر, استحکام بالاتر و عمر طولانی تر می گردد.

مفتول 2.5 میلی متری :

این مفتول هم در ساختمان سازی و در آرماتوربندی و قالب بندی بنا کاربرد دارد.

مفتول 3 میلی متری :

این مفتول هم اغلب برای قالب بندی سازه به کار می رود. و برای ساخت سیم خاردار بکار می رود که یکی از روش های ایجاد حصار و امنیت سیم خاردار می باشد.

مفتول 4 میلی متری :

این مفتول علاوه بر اینکه در صنعت ساختمان و برای قالب بندی و بسته بندی کاربرد دارد, در صنایعی مانند کشاورزی هم مورد استفاده قرار می گیرد.

مفتول 5.1 میلی متری :

برخی از مفتول های گالوانیزه با این ابعاد وجود دارند که در ساخت و ساز به کار می روند.

مفتول 2 تا 6 میلی متر :

توری پرسی از مفتول حرارتی و توسط دستگاه به صورت تار و پود در هم بافته می شود. این مدل توری با موج دادن سیم های فلزی تولید می شود. که در حالت کلی بافت این توری به شکل الماس است ولی از دیگر طرح های آن شش ضلعی, مربع, مثلثی است. به عنوان توری بتن ریز , سرند در معادن, ساختمان سازی , کارخانه های زغال سنگ کاربرد دارد.

کاربرد سیم مفتول
کاربرد سیم مفتول

کاربرد سیم مفتول بر حسب نوع تولید

مفتول فابریک :

زمانی که میلگردها در فرآیند تولید ضخامتی به اندازه 6.5 میلی متر پیدا کنند مفتول فابریک ایجاد می شود که می توان از آن در ساخت و ساز و برای مثال در آرماتوربندی استفاده کرد. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد چیست مراجعه نمایید)

سیم مفتول غیرفابریک :

از این مفتول می توان برای آرماتوربندی, خاموت بندی, قالب بندی, ساخت انواع توری, سیم خاردار, ساخت قفسه, ساخت فنر, ساخت سیم جوش و… استفاده کرد. (جهت مطالعه بیشتر به خاموت چیست مراجعه نمایید)

قیمت سیم های مفتول

قیمت سیم های مفتول با توجه به فرآیند تولید آن (فابریک یا غیر فابریک), ابعاد و وزن, شکل سیم (کلاف یا شاخه), قیمت مواد اولیه (میلگرد, تسمه و…), هزینه تولید (فرآیند تولید ممکن است متفاوت باشد مانند نورد گرم, سرد و…), شرکت تولید کننده و نوسانات بازار تعیین می شود. (جهت خرید و بررسی به قیمت میلگرد و قیمت تسمه مراجعه نمایید)

کارخانه های تولید کننده

برخی از کارخانه های تولید کننده سیم های مفتولی در ایران شامل موارد زیر هستند:

  • کارخانه صنایع فولاد زمانی
  • طراحی مهندسی سنتام
  • صنایع مفتولی علوی
  • فولاد آلیاژی آسیا
  • سرو لاله زار

 

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

تلگرام
واتس‌اپ
ایمیل
فیسبوک
توییتر
پرینت
مقالات مرتبط
فولاد سبز چیست

فولاد سبز چیست

فولاد سبز چیست؟ صنعت فولاد عامل مهمی در اقتصاد جهانی است. فولاد سبز تقریبا در

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *