کفراژ چیست بررسی تفاوت کفراژ و داربست
کفراژ چیست؟
کفراژ به سازه های موقتی یا دائمی از جنس چوب, فلز, بتن یا پلیمر گفته می شود که برای حالت دهی به بتن و افزایش استحکام بنا استفاده می شود. این سازه ها معمولاً در ساخت ستون ها, دیوارها و سقف های بتنی کاربرد دارند. به دلیل وزن زیاد و زمان بر بودن اجرای آن, هزینه ها نیز بالاست. با این حال, استفاده از کفراژ به دلیل افزایش ضریب ایمنی و شکل گیری بهتر بتن توصیه می شود. برآورد هزینه های کفراژ از طریق محاسبه متراژ و قیمت متریال آن, مانند قیمت لوله برای داربست, اهمیت زیادی دارد. (جهت مطالعه بیشتر به لوله درزدار چیست مراجعه نمایید)
ویژگی های کفراژ
انواع کفراژ
این قالب ساختمانی می تواند از متریال های مختلفی مانند تخته سه لا, فولاد, بتن و چوب ساخته شود و به همین دلیل مدل های مختلفی دارد: (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)
کفراژبندی چیست؟
کفراژبندی به عملیاتی گفته می شود که برای ساخت پایه های نگه دارنده قالب های حالت دهنده سازه های بتنی و اسکلت فلزی انجام می شود. این عملیات در پروژه های ساختمانی مختلف, مانند ساخت برج ها یا پل ها, برای بتن ریزی و استحکام بتن استفاده می شود. به طور کلی به تمام فرایندهای انجام کار برای زدن سقف, تیرچه و نهایتاً بتن ریزی, کفراژبندی گفته می شود. (جهت مطالعه بیشتر به سازه فلزی چیست مراجعه نمایید)
معرفی انواع کفراژبندی
به دلیل توانایی استفاده از مواد اولیه مختلف در ساخت این سازه, عملیات قالب بندی انواع مختلفی دارد:
1. قالب بندی با کفراژهای فلزی
این نوع قالب بندی پرکاربردترین و پرفروش ترین نوع است. از مهم ترین مزایای آن می توان به استحکام بالا, طول عمر زیاد و امکان استفاده مکرر در پروژه های مختلف اشاره کرد. هزینه بالای تهیه این نوع قالب بندی تنها ایراد آن است که می توان با اجاره قالب این مشکل را حل کرد.
2. قالب بندی با کفراژهای چوبی
در این روش از پلای وود (چوب های نئوپان یا تخته سه لا) استفاده می شود. مزایای آن شامل تغییر اندازه و شکل قالب ها با جابجایی پیچ و مهره ها و هزینه کمتر نسبت به قالب های فلزی است. معایب این نوع قالب بندی شامل احتمال کم بودن مقاومت چوب, تغییر حالت چوب و بتن, و نشت مخلوط آب و سیمان است.
3. قالب بندی با کفراژهای پلاستیکی
این نوع قالب ها به دلیل وزن کم و هزینه پایین در ساختمان های کوچک و بناهای ساده استفاده می شوند و در برابر زنگ زدگی و فرسودگی مقاوم هستند.
4. کفراژبندی با قالب های فایبرگلاس و پلیمری
این قالب ها با خاصیت نفوذناپذیری و سرعت اجرایی بالا برای قالب بندی سقف و فونداسیون های بتنی در پروژه های مختلف استفاده می شوند.
5. کفراژبندی با قالب های لغزنده یا متحرک
این نوع قالب ها در سازه هایی با بتن ریزی یکنواخت استفاده می شوند و در دو نوع افقی و عمودی وجود دارند. از نوع افقی برای بتن ریزی کانال های زهکشی, لوله های آب و تونل ها استفاده می شود و از نوع عمودی برای قالب بندی انبارهای بزرگ و تاسیسات ذخیره سازی مواد.
6. قالب بندی با کفراژ ثابت
این نوع قالب بندی برای ساختمان هایی که نیاز به قالب ثابت و ماندگار دارند استفاده می شود و باید دوام بالایی در برابر جابه جایی, فشار و تغییر شکل داشته باشند.
7. کفراژبندی داربستی
در این نوع قالب بندی, داربست های زیادی با بیش از 4 پایه نصب می شوند که برای افزایش سطح ایمنی کار و پایداری نما استفاده می شود.
نحوه محاسبه قیمت اجرای کفراژ
در برآورد هزینه های ساخت و ساز, محاسبه قیمت قالب بندی نیز برای تخمین درست هزینه ها لازم است. در این محاسبه, مساحت سازه, ارتفاع و تعداد طبقه ها را باید در نظر گرفت. همچنین محل انجام پروژه (داخل یا خارج از شهر) و خرید یا اجاره کفراژ نیز تأثیرگذار هستند. ( جهت مطالعه بیشتر به میلگرد چیست مراجعه نمایید)
نحوه محاسبه متراژ کفراژ
برای محاسبه هزینه باید طول و ارتفاع را به دست آورد. برای محاسبه طول, تعداد دهانه موجود در هر جهت را در عدد 3 ضرب کنید و برای تعیین میزان سطح کار, طول دو جهت را در یکدیگر ضرب کنید. به عنوان مثال, سطح مربعی 10 در 10 را در نظر بگیرید که دارای 4 دهانه در هر جهت است. برای تعیین طول یک جهت, تعداد 4 دهانه را در 3 ضرب کنید. عدد 12 برای محاسبه کل سطح کار باید در خودش ضرب شود که حاصل آن عدد 144 است که نشان دهنده متراژ کلی این سازه در سطح 100 متری است.
داربست چیست؟
داربست ها لوله های فلزی هستند که به صورت شبکه ای در نزدیکی دیوار ساختمان نصب می شوند تا کارگران بتوانند به نقاط مختلف ساختمان دسترسی داشته باشند و کارهای خود را انجام دهند. داربست ها به عنوان سازه موقت از لوله های مخصوص داربستی ساخته می شوند و انواع مختلفی دارند که بسته به شرایط ساختمان انتخاب می شوند.
.(جهت مطالعه بیشتر به تفاوت اسکلت فلزی و بتنی مراجعه نمایید)
تفاوت کفراژ و داربست
از لحاظ ظاهری, داربست و کفراژ شباهت هایی دارند اما از نظر کاربرد و موارد دیگر تفاوت های فاحشی دارند:
1. تفاوت در ساختار و عملکرد
داربست برای نگهداری وسایل کارگران و تسهیل دسترسی به نقاط مختلف ساختمان استفاده می شود, در حالی که کفراژ برای حالت دهی به بتن در قسمت های مختلف ساختمان مانند سقف, ستون و پله ها استفاده می شود.
2. تفاوت در استحکام
داربست نسبت به کفراژ استحکام کمتری دارد و فقط باید بار زنده را برای مدت معلومی تحمل کند. در صورتی که کفراژ باید استحکام بالایی برای تحمل وزن زنده و مرده بتن داشته باشد.
3. تفاوت در متریال
داربست ها فقط از آلومینیوم یا فلز ساخته می شوند, اما کفراژها می توانند از چوب, فلز, بتن, پلاستیک, فایبرگلاس یا حتی ترکیبی از این مواد باشند.
4. تفاوت در زمان باز کردن
داربست ها پس از اتمام کار به طور کامل جمع آوری می شوند, در حالی که کفراژها باید تا رسیدن بتن به مقاومت نهایی در جای خود ثابت بمانند. کفراژ باید توسط شخص متخصص و با دقت انجام شود تا از فشار ناگهانی و تنش روی بتن جلوگیری شود.
استحکام هر بنا به نوع کفراژبندی و زمان کفراژ بستگی دارد. به همین دلیل, کفراژ و انواع آن باید با دقت مورد بررسی و محاسبه قرار گیرند.
جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.
آیا مفید بود ؟
بر روی ستاره ها کلیک نمایید