برشگیر ناودانی چیست ؟ معرفی انواع برشگیرها

برشگیر ناودانی چیست
در این مطلب میخوانید:

برشگیر ناودانی چیست ؟ معرفی انواع برشگیرها

معرفی برشگیر ناودانی

برشگیر ناودانی یکی از مهمترین اجزایی است که در اسکلت ساختمان ها و در ساخت سقف هایی مانند سقف های کامپوزیتی به کار می رود. برشگیر ناودانی هم مانند سایر برشگیرها از طریق جوشکاری در سازه ها اجرا می شود. (جهت مطالعه بیشتر به سازه فولادی مراجعه نمایید) کاربرد این برشگیر حمل و انتقال دادن بار در طول ناودان است. استفاده از این نوع برشگیرها امکان ایجاد فاصله بیشتر بین سازه پایه و قسمت بالایی را فراهم می کند. برخلاف برشگیرهایی مانند گل میخ که جوشکاری آنها در مدت زمان خیلی کمی صورت می گیرد (زیر یک دقیقه) جوشکاری برشگیرهای ناودانی معمولا حدود 3 دقیقه زمان می برد. در ادامه بررسی می کنیم که برشگیر ناودانی چیست و به چه صورت در سازه ها به کار می رود.

برشگیر ناودانی چیست
برشگیر ناودانی چیست

کاربرد برشگیر ناودانی

همانطور که ذکر کردیم برشگیرهایی مانند برشگیر ناودانی انواعی از اتصالات هستند که برای مصالح فولادی و بتنی یا تیرها مورد استفاده قرار می گیرند. (جهت مطالعه بیشتر به ناودانی چیست مراجعه نمایید) این اتصالات موجب ایجاد یکپارچگی بین بتن و تیرهای فولادی می شوند. و وظیفه حمل و انتقال بار و فشار در جهات گوناگون را دارند. درواقع این اتصالات به نوعی در نقش مهار عمل می کنند و اجازه نمی دهند که بتن از تیر جدا شود. البته جایی که برشگیرها متصل می شوند باید به شکلی باشد که میلگردهای بتنی بتوانند به راحتی از آن ها عبور کنند. درست است که در صورت ساخت برشگیرها در کارخانه هزینه های تولید کاهش پیدا می کند, ولی این کار ممکن است باعث شود که برشگیرها در زمان جابجایی آسیب ببینند. برای همین هم در اغلب مواقع برشگیرها را در همان محل ساخت و ساز جوش داده می شوند.

کاربرد برشگیر ناودانی
کاربرد برشگیر ناودانی

نحوه اجرا در ساختمان

قبل از اجرای برشگیرهای ناودانی در سازه های سقفی باید ابتدا به یک سری موارد توجه شود. اول از همه اینکه برشگیرها باید در محیطی نگهداری شوند که در تماس با رطوبت قرار نگیرند, همچنین برشگیرها باید کاملا تمیز باشند. برشگیرهای ناودانی روی تیرهای فرعی متصل می شوند. اگر کنجکاو هستید که کاربرد برشگیر ناودانی چیست, باید بگوییم که این برشگیرها با اتصال در بخش طولی تیرهای فرعی موجب یکپارچگی دال بتنی و تیرهای فرعی می شوند.

برشگیرهای ناودانی بر اساس نقشه اجرا می شوند و این برشگیرها بر اساس مقاطعی که در نقشه مشخص شده است در هر دو طرف تیرهای فرعی متصل می شوند. منظور از اتصال همان جوش قوسی است که با استفاده از دستگاه قوس الکتریکی انجام می شود. توجه به فاصله برشگیرهای ناوادنی از هم و از پوشش بتن خیلی مهم است, این برشگیرها نمی توانند بیش از 500 میلی متر از هم فاصله داشته باشند و فاصله آن ها از پوشش بتنی نباید کمتر از 25 میلی متر باشد.

نحوه اجرا برشگیر
نحوه اجرا برشگیر

قالب بندی میلگرد حرارتی

میلگرد حرارتی یا آرماتور حرارتی در سازه های فولادی به صورت عمودی در طول تیرها و یا در حالت شبکه ای در زمان ساخت سقف های کامپوزیتی و… اجرا می شود. میلگردها در اغلب اوقات با استفاده از روش جوش سرد به هم متصل می شوند. از قالب بندی میلگرد حرارتی برای افزایش مقاومت بتن استفاده می شود زیرا در همان ابتدای کار که بتن ریزی انجام می شود امکان ترک خوردن بتن زیاد است و در صورت ایجاد ترک در بتن سقف ممکن است در زمان بروز زلزله یا فشارهای دیگر موجب ایجاد خسارت های زیادی شود. با استفاده از قالب بندی میلگرد حرارتی از ایجاد چنین ترک هایی در بتن سقف جلوگیری می شود و احتمال بروز چنین خطراتی هم کاهش پیدا می کند.

انواع برشگیر

در بخش های قبلی بررسی کردیم که برشگیر ناودانی چیست اما در ادامه این مطلب قصد داریم در مورد سایر انواع برشگیرها صحبت کنیم. تمام این برشگیرها با استفاده از دستگاه قوس الکتریکی به محل مورد نظر جوش داده می شوند و هریک بارهای وارده به سقف را به شکل متفاوتی منتقل می کنند. در ادامه با انواع برشگیرها آشنا خواهید شد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ناودانی مراجعه نمایید)

انواع برشگیر
انواع برشگیر

برشگیر ورق مورب جوش داده شده روی بال فوقانی

برشگیرهای ورق مورب برای اتصال ورق های پوششی به تیرهای فرعی در سازه به کار می روند. این برشگیرها روی بال فوقانی اجرا می شوند و بعد از فرآیند بتن ریزی در داخل بتن فرو رفته و در بتن مدفون می شوند.

برشگیر نبشی

برشگیر نبشی هم مانند برشگیر ناودانی می تواند در سقف های مرکب یعنی سقف هایی که دارای مصالح بتنی و فولادی هستند به کار برود. این برشگیرها هم در طول تیرها نصب می شوند هرچند اغلب توضیه می شود که به جای برشگیرهای نبشی از برشگیرهای ناودانی استفاده شود. (جهت مطالعه بیشتر به نبشی چیست مراجعه نمایید)

برشگیر ناودانی

همانطور که ذکر شد برشگیر ناودانی برای ایجاد یکپارچگی در بتن و جلوگیری از ایجاد ترک در سقف های بتنی و در نهایت جلوگیری از تخریب بنا و سازه ها در زمان وارد شدن فشار مانند زمان بروز زلزله مورد استفاده قرار می گیرد.

برشگیر ناودانی غالبا از ناودانی سایز 6 و 8 برش و در اسکلت فلزی اجرا می شود .

برشگیر گل میخ

برشگیرهای گل میخ که نسبت به برشگیرهای ناودانی سبکتر هستند و به الکترود هم نیازی ندارند معمولا با سرعت خیلی بالاتری متصل می شوند و کوتاه ترین زمان برای جوشکاری را دارند. همچنین از آنجایی که زمان جوشکاری گل میخ ها خیلی کوتاه است امکان تغییر شکل آنها وجود ندارد. علاوه بر این برشگیرهای گل میخ قبل از نصب نیازی به آماده سازی (برشکاری و…) ندارند. (جهت مطالعه بیشتر به گل میخ عرشه فولادی چیست مراجعه نمایید)

برشگیر گل میخ
برشگیر گل میخ

برشگیر میلگرد مارپیچ

این نوع برشگیرها که معمولا در سقف های کامپوزیتی به کار می روند, توانایی تحمل بار بسیار بالایی دارند. معمولا از این نوع برشگیرها برای ساخت سازه های با اهمیت استفاده می شود. سازه هایی که با استفاده از میلگردهای مارپیچ ساخته می شوند به دلیل کیفیت بالای این برشگیرها دارای مقاومت و استحکام بالایی هستند. (جهت مطالعه بیشتر به میلگرد چیست مراجعه نمایید)

نصب اسپیسر بتن و قالب محیطی بتن ریزی

اسپیسرها که وظیفه فاصله گذاری بین میلگرد و قالب محیطی بتن ریزی را دارند بعد از آرماتوربندی و در سطحی که روی آن کفسازی بتنی انجام شده است انجام میگیرد و کمک می کند تا میلگردها یا آرماتورها به بتن نچسبند.

عوامل موثر بر قیمت برشگیر ناودانی چیست

قیمت برشگیر ناودانی به عواملی مانند ارتفاع, قطر, جنس مواد سازنده, شرکت تولید کننده, وزن برشگیرها, دستگاهی که برای جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرد و نوسانات بازار مانند بالا و پایین شدن قیمت فولاد بستگی دارد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)

کارخانه تولید کننده برشگیر ناودانی

برخی از کارخانه هایی که در ایران در حال تولید برشگیر ناودانی هستند شامل

  • کارخانه فولاد البرز ایرانیان
  • کارخانه صنعتی شکفته
  • کارخانه فولاد ناب تبریز

و… هستند.

جهت مطالعه بیشتر به ویکی پدیا مراجعه فرمایید.

آیا مفید بود ؟

بر روی ستاره ها کلیک نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *