ضایعات آهن چیست ؟ با انواع آن آشنا شوید
تعریف ضایعات آهن
اگر با روش ساخت محصولات فولادی مانند ورق های فولادی آشنا باشید احتمالا می دانید که ماده اولیه برای ساخت بسیاری از این محصولات ضایعات آهن است. اما ضایعات آهن چیست ؟ انواع مختلفی ضایعات وجود دارد که از نظر روش تولید, آلیاژها و کاربردهایی که دارند با هم متفاوت هستند. طبیعی است که ضایعات متفاوت از لحاظ قیمت هم با هم تفاوت داشته باشند.
درواقع به تولیدات فولادی و چدنی که امکان استفاده از آنها به دلایلی مانند معیوب بودن محصول وجود نداشته باشد ضایعات آهنی گفته می شود. البته واژه ضایعات فقط به محصولاتی گفته می شود که امکان بازیافت کردن آنها وجود داشته باشد. بنابراین حتی مواد دورریختنی صنایعی مانند خودروسازی و ساختمان سازی هم که امکان بازیافت آنها وجود داشته باشد ضایعات محسوب می شوند. (جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه نمایید)
به ضایعاتی که بعد از بازیافت شدن به چرخه تولید برمی گردند قراضه هم گفته می شود. قراضه ها می توانند از جنس آهن, چدن, آلومینیوم, مس و… باشند. در ادامه با انواع قراضه ها یا ضایعات آهنی آشنا خواهید شد.
تفاوت ضایعات و زائدات چیست ؟
برخی از افراد تصور می کنند ضایعات و زائدات یک مفهوم یکسان هستند ولی این یک تصور کاملا اشتباه است. در زیر می توانید با تفاوت ضایعات و زائدات آشنا شوید :
ضایعات چیست :
همانطور که گفتیم ضایعات به موادی گفته می شود که بر اساس استانداردهای تولید محصولات فولادی معیوب محسوب می شوند و به همین دلیل هم وارد فرآیند تولیدی (مانند نورد) نمی شوند و امکان دارد آنها را به عنوان قراضه های آهنی بفروشند. ضایعات بعد از ایجاد شدن یا به عنوان پسماند دور ریخته می شوند و یا بازیافت شده و برای ساخت یک محصول دیگر یا همان محصول اولیه مورد استفاده قرار می گیرند. (جهت مطالعه بیشتر به تفاوت تیرآهن H وارداتی و ایرانی مراجعه نمایید)
زائدات چیست :
زائدات پسماند مواد اولیه ای هستند که برای تولید ورق های آهنی (زائدات ناشی از برش ورق های آهنی) به کار می روند. تفاوت زائدات با ضایعات این است که امکان استفاده دوباره از زائدات در فرآیند تولید وجود ندارد. در کل می توان گفت که زائدات معمولا پسماند مواد اولیه ای هستند که در تولید محصولات مورد استفاده قرار می گیرند ولی ضایعات به محصولاتی گفته می شود که استانداردهای محصولات اصلی و سالم را ندارند و در برخی موارد حتی به فروش می رسند. همچنین می توان گفت ضایعات امکان بازیافت و بازگشت به چرخه تولید را دارد ولی امکان بازگرداندن زائدات به چرخه تولید به هیچ وجه وجود ندارد. (جهت خرید و بررسی به قیمت ورق مراجعه نمایید)
منابع قراضه ها
در کل دو نوع منبع برای تامین قراضه ها وجود دارد که شامل قراضه های برگشتی خط و قراضه های خریدرای شده هستند. در ادامه می توانید مشاهده کنید که ویژگی های ضایعات آهن چیست :
1. قراضه برگشتی خط :
احتمالا می توانید با توجه به نام این نوع قراضه ها منبعی که از طریق آن تهیه می شوند را هم حدس بزنید. قراضه های برگشتی خط درواقع به ضایعاتی گفته می شود که در طی عملیات تولید محصولات فولادی یعنی فرآیند نورد ایجاد می شوند. این نوع ضایعات آهنی از جمله بهترین قراضه های موجود در بازار هستند زیرا می توان به راحتی و با انجام عملیات جوشکاری بر روی آن ها, این ضایعات را به نوعی بازیافت کرد و در کوره های قوس الکتریکی به کار برد. البته در برخی موارد قراضه برگشتی به دلیل داشتن آلودگی بالا نمی توانند به همین راحتی بازیافت شوند و باید آنها را پاکسازی کرد. (جهت مطالعه بیشتر به خرید و فروش آهن آلات اعتباری به روش LC مراجعه نمایید)
2. قراضه خریداری شده :
همانطور که توضیح دادیم گاهی اوقات ضایعات آهن از پسماند محصولات فولادی که در صنایع به کار می روند ایجاد می شود. به این نوع قراضه ها که از فروشنده خریدرای می شوند قراضه خریداری شده می گویند. قراضه های خریداری شده ممکن است از کالاهایی مانند اتومبیل ها یا برخی از لوازم خانگی تهیه شده باشند و یا از تجهیزاتی که در صنایعی مانند ساختمان سازی و پل سازی مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع قراضه ها را باید قبل از استفاده طی عملیاتی آماده کرد. (جهت مطالعه بیشتر به ورق در صنعت خودرو مراجعه نمایید)
تقسیم بندی فیزیکی قراضه بر اساس دانسیته
منظور از تقسیم بندی فیزیکی بر اساس دانسیته, دسته بندی کردن قراضه ها بر اساس وزن واحد حجم آنها است. وزن واحد حجم قراضه ها بر اساس کیلوگرم بر متر مکعب بیان می شود. در زیر می توانید مشاهده کنید که تقسیم بندی فیزیکی ضایعات آهن چیست.
- قراضه سبک 1 و 2 : این نوع از قراضه ها همانطور که از نامشان مشخص است نسبت به سایر ضایعات آهن وزن حجمی کمتری دارند و به همین دلیل هم به آنها قراضه سبک گفته می شود. وزن ظاهری قراضه های سبک 1 و 2 بین 5 تا 0.8 تن بر متر مکعب است.
- قراضه متوسط 1 و 2 : این نوع قراضه ها که نسبت به قراضه های سبک وزن بیشتری دارند دارای وزن ظاهری 8 تا 1 تن بر متر مکعب هستند. (جهت مطالعه به خرسک و شلاکه آهن مراجعه نمایید)
- قراضه سنگین 1 و 2 : قراضه های سنگین می توانند دارای وزن ظاهری 1 تن بر متر مکعب و حتی بیشتر باشند.
- قراضه ویژه : این نوع قراضه ها در واقع همان محصولات فولادی هستند که در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال از این قراضه ها در ساخت تیرآهن, ورق سیاه و روغنی, رینگ, میلگرد, قوطی و پروفیل, نبشی, ناودان و… استفاده می شود.(جهت خرید و بررسی به قیمت تیرآهن مراجعه نمایید)
کاربرد ضایعات آهن چیست ؟
بازیافت ضایعات آهنی از نظر اقتصادی و زیست محیطی یک عمل کاملا منطقی محسوب می شود. قراضه ها یکی از موادی هستند که در صورت بازیافت شدن می توانند در موارد بسیاری به کار بروند. در زیر می توانید با برخی از کاربردهای قراضه ها آشنا شوید :
- کاربردهای صنعتی : آهن و قراضه های فلزی و آلومینیومی به شکل گسترده ای در صنعت به کار می روند. برای مثال می توان از آنها در پروژه هایی مانند جاده سازی و پل سازی استفاده کرد. در صنعت حمل و نقل نیز می توان از قراضه های آهنی برای ساخت خودرو, هواپیما و… استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای اخیر قراضه ها سم زدایی از فاضلاب های صنعتی است.
- ساخت محصولات جدیدتر و قویتر فلزی : ضایعات آهنی بازیافتی را می توان با استفاده از کوره های قوس الکتریکی به تجهیزاتی با کیفیت بالاتر تبدیل کرد. از طریق این روش حتی می توان فولاد ضد زنگ تولید کرد. همچنین قراضه های آلومینیوم هم می توانند در دماهای بسیار کمتری نسبت به آلومینیوم اولیه ذوب شوند و به این ترتیب انرژی کمتری مصرف می کنند.
- ساخت لوازم خانگی : مبلمان های فلزی اغلب با استفاده از فلزهای بازیافتی ساخته می شوند و بسیار زیبا و با دوام هستند. بسیاری از لوازم خانگی مانند نیمکت ها, میزهای فلزی و حتی لامپ ها را هم می توان با استفاده از ضایعات آهنی ساخت. به این ترتیب حالا می دانید کاربردهای ضایعات آهن چیست. (جهت مطالعه بیشتر به آهن چیست مراجعه نمایید)
جهت مطالعه بیشتر به فولاد چیست مراجعه فرمایید.
آیا مفید بود ؟
بر روی ستاره ها کلیک نمایید